Víkend-telepi tragédia: továbbra is tisztázatlan körülmények között fulladt vízbe az áldozat

Amint azt megírtuk, egy 19 éves napszámosként dolgozó fiatal, múlt kedden vízbe fulladt a Víkend-telep 1,80 cm mélységű medencéjében. Aznap a szabadidős központ vezetősége úgy döntött, hogy az időjárásra való tekintettel nem szednek jegyet, továbbá, hogy a fürdésre kedvezőtlen körülmények miatt, szolgálatos vízimentőre sincs szükség.

vikend-telep

„Csak a rendfenntartó személyzet dolgozott”

Cosmina Paşcan, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal ügyvezető igazgató helyettese, azt nyilatkozta a Zi de Zi napilapnak, hogy a szóban forgó napon a Víkend-telep látogatóinak nem kellett belépőjegyet váltaniuk, és mivel az idő kedvezőtlen volt a fürdésre, a medencék környékén nem dolgozott egyetlen vízimentő sem:

„Az elhunyt fiatal 19-20 éves volt, és napszámosként dolgozott a Víkend-telepen, viszont éppen munkaidején kívül tartózkodott a központban. Aznap a látogatóknak nem kellett belépéskor fizetniük, ugyanakkor egyetlen vízimentő sem volt szolgálatban, mivel az idő kedvezőtlen volt, és az emberek nem fürödtek. Csak a rendfenntartó személyzet dolgozott, ők találták meg a fiatalembert is a medencében. Azonnal tárcsázták az 112-es segélyhívó számot, de a kiérkezéskor a rohammentősök már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Egyelőre ennyi ismeretünk van az esettel kapcsolatban, hogy mi okozta a fiú halálát, arról nem tudok nyilatkozni, ugyanis a Törvényszéki Orvostani Intézet jelen pillanatban még vizsgálja az ügyet”, számolt be Cosmina Paşcan.

Javában folyik a nyomozás

A helyszínre a Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) alkalmazottait is mozgósították, akik a maguk során úgyszintén nyomozást indítottak az ügyben. A Maros megyei Munkaügyi Felügyelőség főfelügyelője, Eva Man azt nyilatkozta a Zi de Zi portálnak, hogy az ügyben még vizsgálódnak, de egyelőre nem tudták megállapítani, hogy munkabalesetről vagy más balesetről lenne szó.

A fiatal halálának ügyében a Maros megyei Rendőr-felügyelőség is bűnügyi eljárást indított, gondatlanságból elkövetett emberölés bűncselekménye miatt, tette hozzá a rendőrség szóvívője, Andreea Pop.

A szakértő szerint a látogatókat figyelmeztetni kellett volna, hogy nincs szolgálatban vízimentő

Az üggyel kapcsolatban rögtön felvetődik a kérdés, hogy a központ vezetőségének figyelmeztetnie kellett volna vagy sem az arra látogatókat, hogy azon a napon a vízimentő-szolgálat nem dolgozik. Ezt a szakértői vélemény is alátámasztja, az ügyben megkérdezett hegyi- és vízimentő szerint, abban az esetben, ha a medence üzemelt, és nem volt leengedve belőle a víz, akkor egy szolgálatos vízimentőnek is kellett volna lennie a környéken, még akkor is ha az időjárás kedvezőtlen volt. Ugyanis rengetegen nem tartják ezt szem előtt, és az időjárási viszonyoktól függetlenül is fürdőznek. Emellett, ha nincs szolgálatos vízimentő, és a medencében is tilos a fürdőzés, ezt valamilyen módon jelezni kell a látogatók számára.

„A medence vízzel volt feltöltve, ahogyan a többi napokon is. Ha rosszak az időjárási viszonyok, és a belépés ingyenes, ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy tilos a fürdőzés. Ha mégis ez az eset, akkor le kellett volna engedniük az 1,80 cm-es medencéből a vizet. Személyes véleményem, hogy szükség lett volna egy figyelmeztető tábla kihelyezésére, hogy tilos a fürdőzés, és nincs szolgálatban levő vízimentő sem”, nyilatkozta a neve elhallgatását kérő szakértő.

Válasz nélküli kérdések

Pénteken, augusztus 5-én, a portál megpróbálta megszólaltatni az ügyben a Víkend-telep igazgatóját is, Ioan Cîrcu-t, aki azonban nem válaszolt a megkeresésre. Az esettel kapcsolatosan felmerült kérdések, miszerint a rohammentő csapat kiérkezéséig részesült-e a fiatal elsősegélynyújtásban, vagy ki és miért döntött úgy, hogy a nagy medence, amely vízzel volt feltöltve, felügyelet nélkül is üzemelhessen, egyelőre megválaszolatlanul maradtak. Ami viszont bizonyos, hogy egy 19 éves fiatal életét vesztette.

Egyéb feltételezések

A Zi de Zi értesülései szerint, a holttest kiemelésének pillanatában az áldozat szájában nagy mennyiségű nyál volt. Ennek következtében nem kizárt, hogy a fiatalember egy epilepsziás krízis miatt esett a vízbe és fulladt meg. Ez ügyben a Törvényszéki Orvostani Intézet által kibocsátott boncolási jegyzőkönyv nyújt majd bővebb felvilágosítást.

Share this post

PinIt
scroll to top