Virágzik a feketézés

Csak múlt hónapban több mint 100 személyről derült ki, hogy nem hivatalosan dolgozik. Az évi összesítés azonban 400 ilyen esettel számol – eddig.

A Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség szerint napjainkban virágkorát éli a feketén zajló munka. Ezért kérik mindazokat, akik valamilyen rendellenességet vélnek felfedezni, hogy panaszukkal telefonáljanak az intézmény székhelyére, a felügyelők pedig utánajárnak az ügynek.

A tény az, hogy sok dolgozónak ma jobban megfelel a nem hivatalosan történő munkavégzés. És a munkáltatónak sem érdeke már az, hogy bejelentse „alkalmazottjait”. A felügyelőség emberei azonban folyamatosan ellenőriznek. Csak a múlt hónapban 36 vállalatot büntettek meg, hasonló okok miatt. A büntetések 300 ezer lejre rúgtak. Volt olyan eset is, amikor 1 munkáltatónál 49 illegálisan dolgozó munkást találtak – nyilatkozta Angela Boroş, koordinátor-igazgató. Ezesetben a maximális büntetést rótták ki a kereskedelmi vállalatra, 1 milliárd régi lejt – hangsúlyozta, felhívva a figyelmet arra, hogy szigorúan járnak el most is, ha rendellenességeket észlelnek.

Share this post

PinIt
scroll to top