Visszaélnek az mobilszolgáltatók nevével

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azoknak a visszaéléseknek a száma, amikor az Orange, Vodafone, Cosmote ügyfeleit ismeretlenek telefonon megkeresik és különböző okokkal, kérésekkel, ürügyekkel a hiszékeny előfizetőkből feltöltőkártya kódot, kártyafeltöltést kérnek.

Ezek a csalók általában nagy összegű pénznyereményt, mobiltelefon nyereményt, autót ígérnek a gyanútlan ügyfélnek, SMS-t küldenek az előfizetőknek. Általában ezek az SMS-ek hosszú, 10 tagú számról érkeznek és nem a megszokott mobilszolgáltató számairól, tehát rövidszámról.

A másik, csalók által bevált módszer, a telefonos megkeresés. A legelterjedtebb ürügy az utóbbi pár hónapban, hogy az ügyfél számlájára véletlenül történt egy nagy összegű kiküldött hívás számlázása és hogy azt törölni lehessen, megkérik az ügyfelet, hogy üssön be bizonyos információkat a telefonba. Ezek általában töltőkártya feltöltések.

Tudni kell azt, hogy a mobilszolgáltató sosem ad, sosem ígér és sosem hívja ügyfeleit azzal a kéréssel, hogy bizonyos számokat üssön be a készülékébe, vagy vásároljon töltőkártyát.

Minden ilyen SMS vagy telefonos megkeresés esetén be kell menni a szolgáltató legközelebbi üzletébe vagy egyszerűen lerakni a telefont és felhívni az ügyfélszolgáltatót.

A mobilszolgáltatók többszőr figyelmeztették már az ügyfeleket, sőt a médiában is rengeteget lehetett hallani ezekről az átverésekről. Mi most közlünk egyet:

„Ezúton felhívjuk minden Előfizetőnk figyelmét, hogy érvényes feltöltőkártya-kódot soha, semmilyen okból másnak – főként ismeretleneknek – ne adjanak ki! Emellett idegenek által megadott hívószám kártyás egyenlegét nyeremény ígérete miatt vagy bármely más okból elektronikusan ne töltsék fel! Az elkövetők ugyanis a kódot kicsalva vagy a feltöltés révén az érintetteknek kárt okoznak, az önként átadott információkkal visszaélnek. Ilyen esetekben az okozott kárért az Orange Romania, Vodafone, Cosmote  felelősséget nem tud vállalni. Amennyiben hasonló megkereséssel találkozik vagy az átadott feltöltőkártya kódjával az Ön kárára mégis visszaéltek, javasoljuk, tegyen feljelentést a lakóhelye szerinti rendőrségen.”

Share this post

PinIt
scroll to top