Víz- és csatornahálózat további 9 Maros megyei településen

Ma, azaz március 16-án, pénteken, ebben az órában kerül aláírásra Marosvásárhelyen, a Városháza nagytermében több Maros megyére vonatkozó finanszírozási szerződés, a Környezetvédelmi Minisztérium jóvoltából.

Borbély László, környezetvédelmi miniszter ugyanis ma látja el kézjegyével az Azomaros vegyikombinát ülepítőjének felszámolását támogató okiratot, ugyanakkor kilenc egyéb szerződés is aláírásra kerül, az ivóvíz- és csatornahálózat kiépítésére vonatkozóan.

Az Azomaros vegyikombinát ülepítő medencéjének hatástalanítását előíró projekt összértéke meghaladja a 25 millió eurót, amelynek nagyrészét – közel 20 millió eurót uniós, meg nem térítendő támogatás teszi ki, a Regionális Fejlesztések Európai Alapja által. A különbözet pedig a Környezetvédelmi Alapból származik, a Környezetvédelmi Szektoriális Operatív Program által.

Mint ismert, a projekt értelmében felszámolják és hatástalanítják a vegyikombinát szennyező anyagokat tartalmazó ülepítőjét, betartva az erre vonatkozó standardokat. A medence területén zöldövezetet létesítenének, amelyet a lakosok rendelkezésére bocsátanának.

Ugyanakkor kilenc Maros megyei település is részesül a Környezetvédelmi Alap támogatásából, amelyet a víz- és csatornahálózat, valamint víztisztító állomások kiépítésére használhatnak. A kilenc megkötöt szerződés összértéke megközelíti a 44 millió lejt, és Vámosgálfalva, Marossárpatak, Kerelőszentpál, Csíkfalva, Dózsa György, Küküllőszéplak, Alsóbölkény, Gernyeszeg és Gyulakúta településeknek adja meg a lehetőséget az infrastruktúra fejlesztésére.

Share this post

PinIt
scroll to top