XV. ODFIE Versmondó- és népdaléneklő verseny

Az erdélyi unitárius ifjúság és más felekezetű, szabadelvűen vallásos fiatalok szervezeteként működő Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) február 24–26. között közel száz résztvevővel Kolozsváron szervezte meg a XV. ODFIE Versmondó- és népdaléneklő versenyt.

A rendezvény keretéül az Erdélyi Unitárius Egyház székhelyi épülete, valamint a János Zsigmond Unitárius Kollégium bentlakása és osztálytermei szolgáltak. A péntek délutáni beiratkozást, illetve hivatalos megnyitót követően 17 órától beszélgetős műsorra került sor Mesterek társaságában címmel. Meghívottaink Hatházi András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze, és Bardócz Sándor, a Román Televízió kolozsvári területi studiójának szerkesztője voltak,  a beszélgetést Kósa Krisztián zongoraművész tette hangulatosabbá. Vacsora után a csíkszeredai Role együttes koncertje zárta a napot.

A tulajdonképpeni verseny szombat délelőtt kezdődött egy alkalmi áhítat után, melyet Benedek Csongor, első éves teológiai hallgató tartott. Az idei versenyre 39 fiatal jelentkezett be, Erdély különböző településeiről, úgymint: Bágyon, Bölön, Dicsőszentmárton, Magyarsáros, Marosvásárhely, Medgyes, Nagyajta, Kolozs, Kolozsvár, Kökös, Sepsiszentgyörgy, Szabéd, Szentábrahám, Székelykeresztúr, Székelyudvarhely és Vargyas.

A verseny ebéd szünete után a Kalotaszeg néptáncegyüttes lépett színpadra. Vacsora előtt pedig a kolozsvári szini főiskola diákjai által bemutatott Heltai Gáspár „Egy nemes emberről és az ördögről”  című előadását tekinthette meg a nézőközönség. A gálát a Babes-Bolyai Tudományegyetem  Színház és Televízió Karának harmadéves hallgatóinak előadása nyitotta meg. Ezt követte a bírálóbizottság részletes kiértékelője, illetve azon ünnepi pillanat, amikor ők is megmutatták előadói képességeiket.

A versmondó verseny első díját Ghinea Lóránd vihette haza Sepsiszentgyörgyre. A dobogó második lépcsőfokára Román Eszter (Kolozsvár) lépett, a harmadik díjat pedig Antonya Ilona (Székelyudvarhely) érdemelte ki. A Napsugár Gyermekirodalmi lap különdíjában Bordi Eszter (Medgyes), Hegedűs Zsófia (Kolozsvár) és Elekes Adrienn (Pesterzsébet) részesültek. Az Antropocentrum Kulturális Egyesület felajánlásával Bordi Eszter (Medgyes) és Kakucsi Áron Attila (Székelykeresztúr) ingyenes részvélt nyertek Kimenő Összművészeti Diákfesztiválra.

A népdaléneklő versenyen az első helyezés Fekete Kincsőt (Nagyajta) és Török Lászlót (Szabéd) illette. A második díjat a vargyasi Ilkei Lóránd (Vargyas) nyerte, míg a harmadik díjat Béres Andrea (Dícsőszentmárton) vihette haza. Különdíjban részesült: Pávai Gyopár (Dunaharaszti). Az Antropocentrum Kulturális Egyesület felajánlásával Fekete Kincső (Nagyajta) és Lőrinczi Tamás (Szentábrahám) ingyenes részvételt nyertek a Kimenő Összművészeti Diákfesztiválra. A Pipacsok Néptáncegyüttes különdíját (ingyenes részvétel a felsősófalvi XVIII. Székelyföldi néptánctáborban) a szabédi Török László vihette haza.

Vasárnap a kolozsvár-belvárosi unitárius templomban Rácz Norbert helybeli lelkész alkalmi szolgálata zárta az idei versenyt.

A rendezvény fő támogatói a magyarországi Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkársága,  Bethlen Gábor Alap, Erdélyi Unitárius Egyház, Pipacsok Néptáncegyüttes és a Háromszék-Felsőfehéri Egyházkör voltak.

Fotó: Kiss Gábor

Share this post

PinIt
scroll to top