Zsiráfokat és elefántokat is csodálhatunk az Állatkertben

Ez év végéig ugyanis le kell, hogy záruljanak a marosvásárhelyi Állatkert felújításai munkálatai. Mint ismeretes, ezidő alatt új kifutót és életteret alakítanak ki a nagymacskáknak, szarvasoknak, medvéknek és – zsiráfoknak, illetve elefántoknak is.

Jövőtől az ország egyik legszebb állatkertjével büszkélkedhetünk – ezt állítják az illetékesek. A Somos tetői állatkert az egyedüli lesz Romániában, amely 40 hektárnyi területet ölel fel, illetve az, amelyik elefántoknak, zsiráfoknak és vízi madaraknak biztosít (többé-kevésbé) természetes életteret.

A még felépítés alatt lévő „lakásokba” jövő tavasszal telepítik be az állatokat, állítja az Állatkert igazgatója, Bereczki Balthazár. Hozzátette, tulajdonképpen két családról van szó, egy elefánt- és egy zsiráfcsaládról. Róluk és a betelepítésükről az Európai Állatkertek Egyesülete gondoskodik.

A rehabilitálási és fejlesztési munkálatok bevégzéséhez a Környezetvédelmi Minisztérium 15 millió lejt utal át az intézménynek. A 2008-ban megkötött szerződésben közel 4,5 millió eurót egyeztek a felek, amelynek 75%-át a Környezetvédelmi Minisztérium állja uniós alapok hozzájárulásával, 25%-ot pedig a helyi önkormányzat fizet.

Az Állatkert modernizálása 2009-ben elkezdődött el, és várhatóan 2011. decemberéig tart.

Ami a bevételeket illeti, az intézmény vezetősége reméli, hogy a befektetések meghozzák az eredményt: tavaly 250 ezer fölötti volt a látogatók száma, a rehabilitálás után pedig biztosan tovább növekszik majd. A belépők árán azonban nem változtattak. Egy felnőtt jegy 5 lejbe, míg egy gyerek jegy 2 lejbe kerül idén is.

Share this post

PinIt
scroll to top