Fogyásra vagy vágykeltésre használnád a rukkolát?

Sokáig nem is hallottam a rukkoláról. Talán két évvel ezelőtt találkoztam ezzel a zöld növénnyel, amikor Cézár-salátát ettem egy étteremben.

A rukkola, más néven borsmustár, a saláták családjába tartozik. Rokonságban áll a brokkolival és a karfiollal is. Levelei sötétzöldek, formája a gyermekláncfűre emlékeztet, íze pedig – a benne található olajoknak köszönhetően – kissé kesernyés, csípős, mely egyesek szerint a tormáéhoz, mások szerint a földimogyoróéhoz, dióéhoz hasonlít.

Fel szeretném hívni a figyelmed néhány pozitív hatására ebben az írásomban. Mire is tudnád Te felhasználni a rukkolát? Miért lenne jó, ha fogyasztanád?

C, A, K-vitamin, B5 és B2 vitamin is található benne, kalciumban is gazdag növény.

Fogyaszthatjuk például csontjaink erősítésére a magas K – vitamin tartalma miatt. Három kisebb edény rukkola teljesen fedezi a szervezet egész napos K-vitamin szükségletét, ugyanakkor 8-szor több kalciumot tartalmaz, mint a jégsaláta.

Segíthet Neked például a vastagbeled egészségének megőrzésében, így javulni fog az emésztésed is. A rostjai segítenek abban, hogy a méreganyagok megfelelően ürüljenek ki.

Szellemi frissességünk megőrzése érdekében fogyaszthatjuk, mivel nagyon sok B – vitamint tartalmaz, különösen nagy mennyiségű B-9 vitamint tartalmaz, más néven folsavat. A felnőtteknél, ahogyan egyre kevesebb folsavhoz jut a szervezet, úgy alakulhatnak ki memóriazavarok, a szellemi képességek is hanyatlani kezdenek.

Mivel a rukkola jó hatással van az emésztésre, ezért érdemes egy-egy nehezebb étel mellé fogyasztani belőle. Épp ezért találkozhattunk vele pizzákon is. Esténként egy nehezebb vacsora után, ha fogyasztjuk, segíthet nekünk a pihenésben.

A hatásairól, felhasználásáról olvasva találtam pár érdekességet is, az ókorban a rómaiak használták testszag ellen, szeplők enyhítésére és vágykeltőnek is.

A rukkolához viszonylag könnyen hozzá lehet jutni és meg lehet vásárolni. Használjuk ki és fogyasszunk egészségünk érdekében többször. Hajrá, döntsd el, hogy már holnap megízesíted a salátádat rukkolával !

További szép napot kívánok Neked és köszönöm, hogy elolvastad a cikket!

Bencze Réka
Táplálkozási és Életmód tanácsadó – ingyenes személyes konzultáció, ha szeretnél már végre változtatni életeden!
Időpontkérés: 0753390684
E-mail cím: bencze.reka@yahoo.com

Share this post

PinIt
scroll to top