Miért rosszabbodnak a pikkelysömör tünetei ősszel és télen? Ezekre érdemes odafigyelni!

A pikkelysömör vagy pszoriázis egy krónikus gyulladásos bőrbetegség. A pikkelysömör autoimmun betegségnek is tekinthető, kialakulása ugyanis az immunrendszer rendellenes túlműködésével magyarázható, bár ennek a nagyon komplex folyamatnak egyelőre nem minden részlete tisztázott. Jellemző a vörös, különféle nagyságú és elhelyezkedésű foltok megjelenése, melyeket száraz, fehéres, pikkelyekre emlékeztető hámlás fed. Az elváltozások bárhol jelentkezhetnek, de tipikusan a könyökön, térden, fejbőrön alakulnak ki. A pikkelysömör viszkethet. A bőrelváltozások mellett jelen lehetnek köröm- és ízületi elváltozások is.

plaque-psoriasis

Milyen tényezők ronthatnak a pikkelysömörön?

A pszoriázis lefolyása kiszámíthatatlan, előfordulhatnak visszaesések (fellángolások), illetve tünetmentes időszakok. Kiújulásakor a pikkelysömör súlyosabbá, kiterjedtebbé válhat. A betegség fellángolását elősegíthetik egyes hajlamosító tényezők, mint a stressz, érzelmi megrázkódtatások, fertőző betegségek (pl. influenza, nátha, légúti fertőzések stb.), bőrsérülések, egyes gyógyszerek, időjárási tényezők stb.

A pszoriázisban szenvedőknek javallott az alkoholfogyasztás és a dohányzás kerülése. A pikkelysömör nem gyógyítható, de kezeléssel és megfelelő életmódbeli változtatásokkal, valamint a hajlamosító tényezők tudatos kerülésével kordában tartható.

Romolhat-e a pszoriázis télen?

Télen és ősszel a pszoriázissal küzdők könnyen szembesülhetnek a tünetek fellángolásával, romlásával. Ennek okai sokfélék, például a hideg, a szeles időjárás, a fűtés szárító hatása, a túl kevés napsütés (a napfény rendszerint természetes gyógyír a pikkelysömörre), a csökkent vízfogyasztás, a gyakoribb légúti fertőzések, influenza (fokozzák az amúgy is túlpörgött immunrendszer aktivitását, így a pikkelysömör is romlik), a gyakoribb alkoholfogyasztás és dohányzás (különösen a téli ünnepi időszakban), a vastag, durva ruházat (irritálhatja a bőrt, a verejték pangását okozhatja), a fokozódó stressz (például az ünnepi készülődés miatt, de a kevés fény miatti őszi-téli hangulatromlás is ludas lehet ebben).

psoriasisplaque

Mire érdemes figyelni ősszel és télen a pikkelysömör ápolását és a kezelést illetően?

Pikkelysömörrel küzdőknek az őszi-téli időszakban érdemes beépíteni a napi rutinba a következő életmódbeli változtatásokat:

  • Rövid zuhanyok, fürdők, meleg, de nem forró vízzel. A hosszas zuhanyzás és fürdés, és a túl meleg víz bőrszárító hatású, ezért ronthat a pikkelysömörös bőr állapotán.
  • Zsíros testápoló krémek, olajok használata minden zuhanyzás, fürdés után. Ne adjon esélyt a száraz bőrnek!
  • Megfelelő folyadékbevitel télen is! Télen ugyanis bárki hajlamos lehet túl kevés vizet inni, ami pszoriázisban hozzájárulhat a bőrszárazság fokozódásához, és így a betegség fellángolásához.
  • Párologtatás a fűtött helyiségekben, ezzel csökkenthető a levegő szárazsága.
  • Legyen óvatos az alkoholfogyasztással, dohányzással és a nagy lakomákkal, különösen az ünnepek alatt! Ezeknek köszönhetően könnyen szembesülhet a tünetek rosszabbodásával.
  • Tudatosan tegyen az influenza, nátha és más légúti fertőzések megelőzéséért, például a zsúfoltság kerülésével, gyakori kézmosással, gyakori pihenéssel, megfelelő vitaminbevitellel. A fertőzések miatt felpörgő immunrendszer a pikkelysömör fellángolását is okozza.
  • A stressz csökkentése pihenéssel, elegendő alvással, rendszeres testmozgással, edzéssel, relaxációval, jógával, meditálással.
  • D-vitamin és Omega-3 zsírsavak szedése.
  • Viseljen puha ruházatot, kerülje a túlöltözést, túl sok réteg ruha felvételét. Ne viseljen közvetlenül a bőrével érintkező durva szövetből készült ruhákat, például gyapjút.

rash-356432_640

A pszoriázis és a társadalom

A pikkelysömör nagyon gyakran rontja a betegek életminőségét. A társadalom pikkelysömörben szenvedőkkel szemben tanúsított visszautasító és kirekesztő magatartása igen komoly lelki gondokat okoz a betegeknek. A megbélyegzettség érzése folytonos érzelmi stresszt jelent számukra, és mint ilyen, megnehezíti a betegséggel való küzdelmüket is, elősegítve annak fellángolását.

Ne feledjük: a pikkelysömör nem ragályos, nem fertőző másokra nézve!

dr. Gáspár Réka
Bőrgyógyász szakorvos – dr. Gáspár Réka Bőrgyógyászati Magánrendelő
Időpontkérés: 0743 691 359
www.facebook.com/dermagaspar

Share this post

PinIt
scroll to top