Alkoholfüggőség a családban

Az alkoholfogyasztás annyira elterjedt, hogy társadalmilag elfogadott szokásként is beszélhetünk róla. A rendszeres, túlzott alkoholfogyasztás szövődményei arra kényszerítenek, hogy az alkoholizmust, mint egy különálló, összetett betegséget közelítsük meg. Sajnos, a rendszeres alkoholfogyasztás egyre elterjedtebbé kezd válni már iskolások körében is.

alkoholizmus

Ismert az alkohol szorongásoldó hatása, toxikus hatásait pedig nem mindig tartjuk szem előtt. Akkor beszélünk alkoholfüggőségről, amikor rendszeres alkoholfogyasztás mellett kialakult az alkohol iránti tolerancia (ugyanaz a hatás eléréséhez, fokozatosan növelni kell az elfogyasztott alkohol mennyiségét) és alkoholmegvonás esetén megjelennek a fizikai (testi) függőség jelei, az elvonási tünetek (remegés, émelygés, hányás, fejfájás, stb.). Ez a testi függőség sokkal később alakul ki, mint a pszichés függőség, és sokkal súlyosabb is. Tulajdonképpen, az elején, a pszichés függőség (a szubjektív jóllét érzése alkoholfogyasztás során), ami továbbra is motiválja a személyt a fogyasztásra.

A kóros alkoholfogyasztás 3-4-szer gyakoribb férfiaknál, mint nőknél, és a súlyos következményekkel járó formákkal gyakrabban találkozunk a 30 év alatti fiataloknál. Az alkalmi alkoholfogyasztás gyakoribb magasabb színvonalú társadalmi-gazdasági rétegekben, míg a súlyosabb, krónikus alkoholfogyasztás kétszer gyakoribb szerényebb körülmények között élőknél. Súlyos következményei között említeném az öngyilkos magatartást, májbetegségek, daganatos megbetegedések, szívérintettség, hiánybetegségek kialakulását, agyi történések (pl. agyvérzés) kialakulásának magas kockázatát, és ezek a betegségek kapcsán bekövetkezett korai elhalálozást.

Ismert az a tény, hogy az alkoholfüggőségre való hajlam öröklődik. Azokban a családokban, amelyekben a krónikus alkoholfogyasztás jelen van, nagyobb a valószínűsége, hogy az alkoholista szülők gyerekei is krónikus alkoholfogyasztók lesznek (főleg a fiú gyermekek esetében, a lányok pedig, nagyobb valószínűséggel választanak maguknak alkoholista férjet vagy élettársat, ha az apjuk is az volt). Ismétlem, hogy a hajlam öröklődik, ez nem jelenti egyáltalán azt, hogy ez törvényszerűen be is fog következni.

A krónikus alkoholizmus egyik fontos és egyben tragikus szövődménye az, hogy az alkoholista személy elveszti szerepét és státusát a családban, a munkahelyen, társadalomban. Az alkoholizmus, mint betegség, nem csak azt a személyt érinti, aki iszik, hanem az egész családot. A hozzátartozók, családtagok hányszor mondják, hogy: „szokj le, hagyd abba, gondolj a családodra, a gyermekeidre!”, mert valóban, az alkoholfüggőség családon belül, nem magánügy – családügy. Mindenki érintett. Nem hiába, a szisztémás, rendszerszemléletű családterápia, magát az alkoholizmust, a család – mint rendszer – egyensúlyfelbomlásának tüneteként közelíti meg.

Az alkoholfüggők sok helyről azt hallják, hogy „csak akarat kell” a leszokáshoz, de az ilyen esetekben sok függő csapdába esik, mert ha egy ideig le is áll a fogyasztással, visszaesik, és automatikusan azt fogja mondani magának, hogy „nincs elég akaratom, gyenge vagyok, az én hibám”, egy örökös bűntudatot éltet magában, ami drasztikusan tovább rombolja alacsony önértékelését, és még többet fog inni, most már dugiban, szégyenében, hogy a szerettei ne vádolják folyton, hogy gyenge akaratú. És kezdődnek a soha véget nem érő értelmetlen és sehova nem vezető veszekedések, féltékenységi rohamok, vádak, ami sokszor agresszivitásba torkol. A családban érezhető a levegőben, látható az arcokon és a szívekben a szégyen, a tehetetlenség, a düh és lelki vagy testi agresszivitás nyomai. Az alkoholistának megszűnik apa vagy anya szerepe, kénytelen a másik fél vagy éppen valamelyik gyermek felvállalni ezt a szerepet a családban. A házasfelek elválnak vagy együtt maradnak, vállalva szerepüket egymás mellett (ha egyáltalán tisztában vannak azzal, hogy mi is az).

Az alkoholista szülők gyerekei komoly kihívás előtt állnak individuális fejlődésük során. Szerepeket vállalnak fel szüleik helyett, (legjobb esetben) kénytelenek hamar felnőni, önállósulni.

Azt szokták mondani, hogy az ember csak két okból iszik: amikor boldog, és amikor szomorú. Fontos tisztázni, valamilyen formában megkeresni azt az okot, amiért a személy az alkoholhoz folyamodik (talán valamilyen veszteség, bánat érte, és így „kezeli” lelki fájdalmát, vagy nagyon szereti azt a magabiztos, közvetlen személyt, aki csak akkor tud lenni, ha iszik – nem tudom, ennek hét milliárd magyarázata és oka lehet), hogy tudjunk alternatívákat nyújtani. Azok az esetek, akik későn kerülnek orvosi ellátásra, már nem is emlékszenek arra, hogy valamikor mit is adott nekik az alkohol. Ritkán mennek önszántukból orvoshoz vagy valamilyen segítőhöz az alkoholfüggők, és akkor is, csak ha a család erőszakkal elviszi vagy megfenyegetve elküldi őt orvoshoz. Ha nagy baj történik, ideig-óráig megijed s leáll a fogyasztással. A statisztikák azt mutatják, hogy ha legkevesebb két évig absztinens marad az illető nagyobb eséllyel soha többet nem fog inni. Az ideális mégis az lenne, ha tényleg abba tudná hagyni végleg.

Spirituális szempontból az alkohol- és minden egyéb függőség egy olthatatlan szomj a teljesség iránt. Sok segítő csoport ezen az elven működik, és ebből a szemszögből nyújtanak segítséget (lásd anonim alkoholisták csoportja, vagy alkoholista szülők gyermekeinek segítő csoportja, stb.). Maros megyében is működnek ilyen csoportok, és vannak intézmények, amelyek a függőségek kezelésével foglalkoznak.

Ugyanazt hangsúlyozom, mint mindig: a segítségnek rengetek formája áll rendelkezésünkre, és a megoldások halmaza is nagy. Csak információ hiányában, félelemből, szégyenből, nem igazán fordulunk senkihez. De tegyék meg. Induljanak el egy úton a segítség felé és az önnek megfelelő megoldás is jönni, körvonalazódni fog.

dr. Birtalan Katalin
Elmegyógyász szakorvos

Share this post

PinIt
scroll to top