Fizikai aktivitás a depresszió és szorongás leküzdésében

A depressziós és szorongásos tünetek enyhülésében sokat segít a fizikai aktivitás. Habár depresszióban és szorongásban a legkevésbé vágyunk bármilyen aktivitásra is, el kell kezdeni és a bekövetkezett sikerélmények segíthetnek a motiváció fenntartásában.

Fotó: Flickr.com

Fotó: Flickr.com

A mozgás, fizikai aktivitás számos egészségügyi probléma megelőzésében és javulásában játszik fontos szerepet, beleértve a magas vérnyomást, cukorbetegséget és ízületi megbetegedéseket. A mozgás pszichológiai és testi előnyei segítenek a szorongás csökkenésében és a hangulat javításában.

Mivel járul hozzá a rendszeres mozgás pszichológiai és érzelmi jólétünk fenntartásához?

Mozgás során olyan vegyületek szabadulnak fel az agyunkban, amelyek javítják hangulatunkat, csökkentik a depressziót, nő fizikai erőnlétünk, nő testhőmérsékletünk (ami nyugtató hatással bír).

Növeli az önbizalmat – akár kis célok elérése vagy kihívások felállítása egy fizikai aktivitással kapcsolatban növeli önbizalmunkat, jó formában lenni pedig segít abban, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

A rendszeres mozgás eltereli a figyelmünket a negatív gondolatok ördögi körétől, amely szorongásainkat és lehangoltságunkat táplálja.

Növeli a társas interakciót – a mozgás és fizikai aktivitás megadja annak az lehetőségét, hogy másokkal találkozunk. Egy barátságos mosoly vagy köszönés, miközben sétálunk, már önmagában javítja a hangulatunkat.

Egészséges megküzdési stratégiát nyújt – valamit aktívan és pozitívan tenni a szorongás és depresszióval való megbirkózás érdekében, egy egészséges megküzdési stratégiának számít. Ha úgy próbáljuk jól érezni magunkat, hogy alkoholt fogyasztunk, azon rágódunk, hogy milyen rosszul érezzük magunkat, vagy csak várjuk, hogy szorongásunk, levertségünk magától elmúljon, súlyosbít a tüneteket.

Akármelyik fizikai aktivitás, amely eléri, hogy felkeljen a kanapéról vagy az ágyból javít a hangulaton. Iktasson be több kisebb mozgást vagy rendszeres tornát, fizikai aktivitást a mindennapjaiba. Például a felvonó helyett használja a lépcsőket, parkoljon egy kicsit messzebb a munkahelyétől, hogy egy kis séta beleférjen, vagy ha közel lakik a munkahelyéhez, menjen biciklivel. Persze, a szaladás, súlyemelés, különböző tornagyakorlatok is sokat segítenek, de az olyan fizikai aktivitást, mint a kertészkedés, egyszerű séta, kocsi mosás is számít, ezeket sem kell figyelmen kívül hagyni.

Legyen kreatív! Mozogjon!

dr. Birtalan Katalin
Elmegyógyász szakorvos

Share this post

PinIt
scroll to top