Amit a turmixokról mindenkinek tudnia kellene

A turmixra mindenki egészséges italként gondol, ami megfelelő alternatívája a különböző desszerteknek, cukros üdítőknek, reggeli kávénak… Ugyanakkor fontos tudni, hogy a túlzásba vitt turmixfogyasztásnak is megvannak a maga hátrányai és kockázatai. Az alábbiakban a turmixitalok legfontosabb tudnivalóival foglalkozunk.

A turmixok fogyasztása életkortól függetlenül ajánlott, de a mértékletesség ez esetben is fontos. Ha a gyümölcsök kerülnek szóba, hajlamosak vagyunk kizárólag az élettani előnyeikre és a vitamintartalmukra koncentrálni, ugyanakkor látni kell azt is, hogy jelentős cukortartalommal rendelkeznek. A cukor mérsékletes fogyasztásával nincs gond, hiszen egy felnőtt számára jellemzően 25-35 gramm bevitele ajánlott, egy gyermek esetében testsúlytól függően 10-20 gramm körül alakul a napi ajánlott bevitel.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a turmixolás a rostok roncsolásával jár együtt, vagyis a felszívódásuk gyorsabb, így növelik a glikémiás indexet. Tulajdonképpen egy cukorlöket jön létre, aminek a gyors lecsengését követően ismét éhségérzet tör ránk. Ezt a hatást némileg elnyújthatjuk, ha sok vízzel, illetve növényi tejjel dúsítjuk az italunkat. A növényi tejekkel kapcsolatban fontos tudni, hogy a bolti készítmények gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot. Ezeket érdemes kerülni, keressük helyettük azokat a készítményeket, amelyek nem tartalmaznak édesítőszereket.

A cukortartalomra mindenképpen érdemes figyelni, illetve érdemes csökkenteni annak érdekében, hogy az elkészített ital valóban egészséges legyen. A legegyszerűbben úgy csökkenthetjük a turmixok cukortartalmát, ha a gyümölcsöket részben zöldségekre cseréljük. Szerencsére számos ízletes zöldség áll rendelkezésünkre, mint a sárgarépa, uborka, zeller, édeskömény, cékla… Ezek cukortartalma lényegesen alacsonyabb a gyümölcsökénél, akár 60-80 százalékkal. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a zöldségek felhasználásával készített turmixot kissé keserűnek vagy savanyúnak érezzük.

Soha ne használjunk cukrot a turmixok édesítésére. Néhány alkalom után hozzászokunk a zöldségturmixok természetes ízéhez és nem fogjuk hiányolni az édesebb ízt. Abban az esetben, ha mindenképpen szükségesnek érezzük valamilyen édesítőszer használatát, válasszuk a fenyőmézet. Egy teáskanálnyi méz már érezhetően javít az ízhatáson.

Tartsuk szem előtt, hogy a vitaminbombánk egyes alkotóanyagai kifejezetten érzékenyek, így akár percek alatt oxidálódnak. Éppen ezért a turmixot mindig frissen készítve fogyasszuk, ne tároljuk a hűtőben és lehetőleg ne vigyük magunkkal. Ha a munkahelyünkön is szívesen fogyasztanánk turmixot, lehetőség szerint szerezzünk be vagy igényelnünk egy másik turmixgépet, ami segítségével helyben frissen elkészíthetjük a kedvenc italunkat!

A turmix nagyszerűen alkalmas a zsírban oldódó vitaminok bevitelére is. Az A-vitamin a bőr és a szem egészségének megőrzésében játszik fontos szerepet, a D-vitamin a csontok mineralizációjához járul hozzá, az E-vitamin az egyik legfontosabb antioxidáns, a K-vitamin pedig nélkülözhetetlen szerepet tölt be a véralvadás biztosításában. Némi sárgarépa és egy kevés len- vagy kendermag segítségével könnyedén gondoskodhatunk ezeknek a vitaminoknak a beviteléről.

Share this post

PinIt
scroll to top