50.000 lej büntetést kapott az Azomures, ammónia-szennyezés miatt

50.000 lej értékű bírságot rótt ki a Maros Megyei Környezetvédelmi Őrség az Azomures Vegyikombinátra, miután a gyár ismét meghaladta a kibocsájtott ammónia megengedett értékét.

A Megyei Környezetvédelmi Ügynökség által végzett mérések ugyanis azt mutatják, az üzem újból ammóniával szennyezte a levegőt.

A környezetvédők nyilvántartásából kiderült, az Azomures folyamatosan túllépte a megengedett ammónia-küszöböt, a mérések szeptember  17-én, 18-án, valamint 20–21–22-én is kihágást jeleztek.

A levegőben mért maximális ammóniaszint 0,6 milligramm/köbméter volt, a törvény által meghatározott 0,3 helyett. A mozgó ammóniaszint-mérő félóránként vesz mintát a város levegőjéből. A fent említett időszakban pedig a műtrágyagyár 14-szer haladta meg a megengedett értéket.

Augusztusban 25.000 lejre büntette a marosvásárhelyi Azomures Vegyikombinátot a Környezetvédelmi Őrség, azután, hogy több mint 20 esetben volt nagyobb az ammónia megengedett légszennyezési koncentrációja.

2011-ben a Környezetvédelmi Őrség hét büntetést szabott ki az Azomures-re, ennek értéke elérte a 350.000 lejt.

Ha a helyzet továbbra sem javul a vegyikombinát környezetvédelmi engedély nélkül maradhat, ami maga után vonja az aktivitás beszüntetését.

A cég jelenleg épp alkalmazásokat végez, több szakemberre van szüksége, további részletekért kattints IDE.

Share this post

PinIt
scroll to top