Az Egyesülés Napján is folytatódtak a tüntetések Marosvásárhelyen – Dorin Florea sem mutatkozott a megemlékezésen

Akárcsak az államelnök, Traian Băsescu Bukarestben, úgy városunk polgármestere sem jelent meg nyilvánosan a tegnapi ünnepségen, amelyet a helyi hatóságok az Egyesülés Napja alkalmával szerveztek Marosvásárhelyen.

A tüntetők azonban mindezek ellenére ismét összegyűltek a városközpontban, a virágóránál, ezúttal 17 óra 30 perckor. Körülbelül 500 személy kiáltotta újra „Le Băsescuval!”, míg a Színház téren további 200 személy követte figyelemmel az ünnepi műsort, a hóra dallamainak kíséretében.

A város nagyjai – Dorin Florea polgármester, Claudiu Maior alpolgármester és Marius Paşcan prefektus – a műsor alatt végig a Nemzeti Színház nagytermében voltak, azonban az előadást követően egyikük sem csatlakozott a hórázó marosvásárhelyiekhez, mint ahogyan azt az előző években tették. Az egybegyűltek hiába számítottak a városvezetők részvételére, ők jobbnak látták kihagyni a táncot, és elhagyni a színház épületét a hátsó kijáratnál – talán a hideg vagy éppen az aktuális politikai-szociális helyzet miatt.

Florea hangja azonban felcsendült a hangszórókban, így mondva el ünnepi beszédét a Színház téren egybegyűlteknek. De a polgármester bíztató szavait lehurrogták az ottlévők, azt kiabálva, mondjon le, akárcsak az államelnök a Boc-Kormánnyal együtt.

Az ünnepély alatt egyesek bekapcsolódtak a hórába, míg a többség tiltakozó jelmondatokat skandált. „Florea, ne feledd, eljön a te időd is!”, „Florea, már a márványunkat is elloptad!” vagy Băsescu és Boc által kerültünk az utolsó helyre!” csak néhány a legújabb „szlogenek” közül.

Miután a műsor véget ért, a tiltakozó tömeg – körülbelül 1000 személy –, visszatért a virágórához.

Azt este incidensmentesen zárult, rendbontás ezúttal sem történt.

Hasonló témájú bejegyzésünk: a 20 pont, amely magába foglalja a tüntetők követeléseit.

Foto: adevarul.ro

Share this post

PinIt
scroll to top