Civil szervezetek jelöltjeként indul Smaranda Enache

Smaranda Enache bejelentette, hogy civil szervezetek jelöltjeként indul a marosvásárhelyi polgármester-választáson, de megpróbálja egyes politikai alakulatok támogatását is megszerezni.

A pénteki lapok beszámolói szerint Smaranda Enache bejelentette: demokratikus, plurális és Európa-párti koalíciót kíván létrehozni, amely támogatná a jelenlegi marosvásárhelyi vezetés leváltását. Ennek érdekében a Pro Europa Liga – melynek ő maga a társelnöke – március végéig támogatást keres a legfontosabb civil szervezetek és a liga értékeit vállaló politikai alakulatok körében.

A románul és magyarul egyaránt anyanyelvi szinten beszélő emberjogi harcos elmondta: hajlandó előválasztásokon is részt venni a magyar politikai alakulatok által javasolt jelöltekkel. Ezt azzal a feltétellel vállalná, hogy az előválasztások szervezői a szavazólapokon külön szerepeltetik a magyar jelölteket, ő pedig az „egyéb jelöltek” kategóriában szerepel, mivel nem kíván csak egyetlen etnikum jelöltje lenni. „Nem etnikai, politikai, vallási, hanem polgári jelölt kívánok lenni. Nem támogatom az egységes román vagy egységes magyar jelölt ötletét. Ehelyett a demokrata, plurális, európai értékeket valló és polgári jelölt gondolatát tartom megfelelőnek” – idézte Smaranda Enachét a Krónika napilap. Szerinte Marosvásárhely igazgatásának nem a megosztásra, hanem az etnikumközi szolidaritásra kellene alapoznia.

Romániában várhatóan június 10-én tartják az önkormányzati választásokat. Marosvásárhelyen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) saját jelöltjeként indítaná Vass Leventét, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) azonban azt szeretné, ha Vass koalíciós jelölt lenne. Az EMNP korábban azt közölte: ha az RMDSZ ragaszkodik ahhoz, hogy Vass kizárólag az ő jelöltje legyen, az EMNP számára Smaranda Enache indítása lehet a másik megoldás.

A Magyar Polgári Párt (MPP) „polgári koalíció” létrehozását jelentette be, melyben a párt mellett civil szervezetek vesznek részt, és amely Benedek Imre szívsebész professzort jelölte a polgármesteri tisztségre. Az MPP közölte, akkor áll el Benedek indításától, ha a magyar jelöltek támogatottságát előválasztáson mérik meg, és a legnépszerűbb jelölt támogatására magyar koalíció alakul.

Forrás: MTI

Share this post

PinIt
scroll to top