Csaknem fél tonna aprópénz érkezett Lakó Péterfi Tündéhez

Egyre nagyobb mértékeket ölt Lakó Péterfi Tünde ügye, tegnap több erdélyi városból is küldtek Marosvásárhelyre aprópénzt, hogy az október 3-án megbüntetett civil kezdeményező kifizethesse a büntetését.

Mint ismeretes október 3-án Lakó Péterfi Tünde és az Itthon vagyunk! civil kezdeményezés kétnyelvű árcédulákkal látogatott a November 7 piacra, hogy azokat az árusoknak ajándékozzák, ekkor büntette meg a rendőrség 1500 lejre Lakó Péterfi Tündét, amiért “engedély nélkül szórólapokat osztogatott”.

Azóta az ügy egész Erdélyt bejárta, románok és magyarok egyaránt gyűjteni kezdték az 1 banisokat, miután felmerült az az ötlet, hogy aprópénzben kellene kifizetni a büntetést.

Tegnap Székelyudvarhelyről, Sepsiszentgyörgyről, Korondról és Gyergyóból érkeztek aprópénzzel a lelkes segítők, Lakó Péterfi Tünde személyes oldalán így ír erről:

Ezt az érzést nem lehet leírni. Napok óta, tőlem szokatlan módon, nem jön a szó, csak hallgatok. Néha szűkszavúan jelzek a facebookon, de ennyi. És ez nem azért van, mert nincs mit mondjak, épp ellenkezőleg. Annyi érzés gyűlt fel bennem, hogy arra kevés ez a felület. Amikor a rég nem látott testvér megöleli a másikat… ugye ismerős a helyzet? Eszembe jut ’89 decembere. Mikor bejelentették: Ceausescu elmenekült. A Tudor lakónegyed legvégéből indultam az akkor 3 éves Pisti fiammal a főtér fele. Na, akkor éreztem ezt… Tulajdonképpen idegen emberekkel ölelkeztem, de mégis annyira közel volt az illető hozzám, mint egy vérrokon.

Tegnap Székelyudvarhelyről és Sepsiszentgyörgyről jöttek a banisokkal. Útközben Korondon is megálltak. Gyergyóból is elküldték velük a lelküket az emberek. Kolozsvár is itt járt, s bizony Temesvár sem maradt el. Izgultam. Te jó Isten! Mi lesz, ha a “legenda” helyett egy egyszerű asszonyt találnak itt, Marosvásárhelyen??? Aztán mire megérkeztek, megnyugodtam. Hisz ez a valóság! Egyszerű asszony vagyok. Aki pityókát vásárol a Novi 7 piacon, pont úgy mint az ismerősei, barátai. A társaim, akikkel elkezdtem itt voltak mellettem. Ők is egyszerű emberek. Akik a pityókát megveszik valahol. S tokányt főznek belőle. István, azaz Mobra, most is szerényen mosolyogva ült mellém. Noémi biztatóan tekintett rám. A többiek tudták, hogy mi együtt vagyunk, s egymásra számítva megálljuk a helyünk. A tévében is. Mert nekünk, egyszerű civileknek nem olyan egyszerű a kamera elé állni és mondani amit gondolunk… Nem vagyunk politikusok. Hétköznapi piacolók vagyunk.

Tünde további bejegyzését a Vanegypercem.com internetes oldalon olvashatod.

Az ügy mellett nemcsak az RMDSZ és az EMNP áll ki, már a magyarországi média is felfigyelt rá, sőt egyre több román blog foglalkozik a témával.

Share this post

PinIt
scroll to top