ÉRDEKESSÉG: A földgáz ára Romániában – megyékre osztva

Mi, erdélyiek fizetjük a legkevesebbet a földgázért – de az általunk használt gáz gyengébb minőségű, és ezért olcsó. Míg a moldvaiak több pénzért melegedhetnek, és sokkal jobb minőségű földgázt égetnek, de kevesebbet is fogyasztanak – derül ki a mutatókból.

A földgáz minősége megyéről megyére ingadozik, ennek értelmében az ára is változó. Továbbá, 2008-tól már nem köbméterben számolják a gázfogyasztást, hanem kilowatt/órában, az erőforrás minőségének – energiatartalmának függvényében.

A számlázáskor úgy járnak el, hogy az elfogyasztott gázmennyiséget elosztják annak energiatartalmával, azaz minőségével. Romániában ez a minőség 9,7 és 11,8 kWh között változik köbméterenként, az átlagértéket pedig a 10,6 kWh képezi köbméterenként.

Ezek az értékek naponta változnak, és a Transgaz határozza meg őket.

Az erdélyiek és a moldvaiak, egymás ellentéteiként

A gáz minősége függ a lelőhelytől, ahonnak a tartalékok származnak. Ennek értelmében, az orosz gáz energiatartalma jóval nagyobb, mint a hazaié – 11 kWh fölé tehető köbméterenként.

A legjobb minőségű és így a ledrágább gázt Moldva területén használják – például Vrancea, Neamţ és Bákó megyékben, ahol a gáz energiatartalma eléri a 11,8 kWh értéket.

Ennek ellenében, a legolcsóbb földgázt Erdély területén használják, többek között Arad, Bihar, Szeben, Brassó és Maros megyékben. Ez azzal magyarázható, hogy az ország legnagyobb gázlelőhelyei Erdélyben vannak, így az itt élők hazai „terméket” fogyasztanak, amelynek energiatartalma 9,7 kWh értékre is süllyed, például Prahova megyében.

Mennyiért fogyasztjuk a gázt, szolgáltatónként?

A törvényesen megszabott, kWh-ban kiállított hivatalos gázár 96,48 lej az E-On Gaz Románia szolgáltató ügyfeleinek – vagyis az ország északi felének. Továbbá, 96,2 lej a GDF Suez Energy Románia szolgáltató ügyfeleinek, azaz az ország déli felének.

Ennek értelmében, 1 köbméter földgáz átlagos ára 1,019 lej az E-Onnál, míg 1,022 lej a GDF Suez szolgáltatónál.

Átlagosan, 1 háztartásban 1 év leforgása alatt körülbelül 1500 köbméternyi gázt használnak el – amelyből közel 300 köbméter megy el havonta, a téli időszakban. Ezt a logikát követve, nagyjából 1530 lejt fizet egy fogyasztó egy évben az általa elfogyasztott földgázért.

Ha pedig a szélsőséges értékeket vesszük figyelembe, ugyanennyi mennyiségű, de sokkal gyengébb földgázért már 1402 lejre csökken egy ügyfél évi gázfogyasztása, míg a legjobb minőségű földgáz esetében 1707 lejt fizet egy fogyasztó, szintén egy év alatt.

Kinek előnyös ez a számlázás?

A romániai piacot lefedő két gázszolgáltató – az E-On és a GDF Suez Energy szerint, ez a számlázási rendszer mindenképp a fogyasztóknak jelent előnyt.

A GDF képviselői úgy vélekednek, hogy a fogyasztó érdeke elsősorban az, hogy a fizetett pénzösszegért annak megfelelő minőségű gázhoz jusson. Ez pedig már standard szempontnak számít Romániában, amióta bevezették a kWh-ban mért gázmennyiséget.

Továbbá, ennek a rendszernek köszönhetően a fogyasztók már nem az elfogyasztott gázmennyiséget fizetik, hanem a földgáz égetése során felszabaduló energiát. És ez mindenképpen helyes eljárás a fogyasztókkal szemben – erősítette meg az E-On.

Így tehát, a számlázási rendszer előnyeit leginkább azok érzik meg, akik gyengébb minőségű gázt fogyasztanak, mivelhogy a jobb eredmény érdekében ők több gázt kell elégessenek, ami több pénzt is jelentene, ha a fogyaszott mennyiséget számláznák az energiatartalom helyett.

2009-től változatlanok a gázárak

A háztartási fogyasztók már harmadik éve fizetik ugyanazt az összeget a gáz energiatartalmáért, pontosabban 2009. július 1-től. Akkor pedig 5%-kal csökkentették a földgáz árát, a lakosság javára.

Ez azonban nem mondható el az ipari fogyasztókról, az ő esetükben ugyanis 10%-kal nőttek a gázárak 2011. júliusában, 8%-kal 2011. októberében, és végül újabb 5%-kal 2012. január 1-től.

Forrás: adevarul.ro

Share this post

PinIt
scroll to top