Kutató tudósok szerint az óceánok melegedése elérte a kritikus pontot, amit már nem lehet visszafordítani

Az elmúlt évben a világ óceánjainak hőmérséklete elérte a történelmi csúcsot, és ezáltal az óceánok felmelegedése már az ötödik egymást követő évben rekordokat döntött – derül ki az Advances in Atmospheric Sciences című folyóiratban közzétett tanulmányból.

A kutatás vezető szerzője, Cseng Li-csing, a Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Légkörfizikai Intézet kutatója rámutatott, hogy az óceánok felmelegedése kritikus szerepet játszik a klímaváltozás követésében, mivel az összes globális hő 90 százalékát az óceánok szívják fel.

„Az óceánok szabályozzák, hogy milyen gyorsan változik a Föld éghajlata. A bolygó múltjával vagy jövőjével kapcsolatos kérdésekre a válaszokat az óceánokban lehet megtalálni” – hangsúlyozta a kutató.

A tanulmány szerint az óceánok az előző évhez képest 2022-ben rekordmennyiségű hőt elnyeltek a felszíntől kétezer méteres mélységig terjedő rétegeikben. Az elnyelt hőmennyiség például meghaladja azt az energiát, amely szükséges lenne 2,3 milliárd olimpiai úszómedence vízének felforralásához. A kutatás azt is kimutatta, hogy 2023-ban az óceánok globális átlagos felszíni hőmérséklete 0,23 Celsius fokkal emelkedett az előző évhez képest.

A szakértők szerint az óceánok felmelegedése már visszafordíthatatlan folyamat ebben az évszázadban, és még a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok jelentős csökkenése sem lenne elegendő ahhoz, hogy megállítsa. Ennek következtében nemcsak a szénkibocsátás korlátozása és a megújuló energia felhasználásának növelése, hanem a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás is kiemelt fontosságú.

A kutatás emellett rámutatott arra, hogy az óceánok vize magas sótartalmú területeken tovább nőtt a sókoncentráció, míg alacsony sótartalmú területeken csökkent. Ez a tendencia már öt éve megfigyelhető. A kutatók figyelmeztettek, hogy a felmelegedő óceánokban csökken az oxigén és elnyelhető szén-dioxid mennyisége, aminek súlyos következményei vannak az óceánok ökoszisztémájára. Az emelkedő óceáni hőmérséklet emellett hatással van az időjárási viszonyokra is, kiváltva rendkívüli meleg és nedvességben gazdag esőzéseket, erős szeleket és áradásokat az atmoszférába.

Share this post

PinIt
scroll to top