Melegvíz-krízis: még mindig nincs rá megoldás

Közel három hónapja, hogy a központosított rendszerhez tartozó lakók melegvíz nélkül maradtak. Marosvásárhelyen ugyanis júniustól szüntették meg a szolgáltatást. A fennálló helyzet máig sem oldódott meg, holott a helyi hatóságok megígérték, mihelyt a Locativ vállalat átveszi a kazánházakat, 48 órán belül újraindítják a melegvizet a városban.

A folyamat ezúttal ott akadt el, hogy a Locativ jelen pillanatban is várja a Közösségi Szolgáltatásokat Szabályozó Országos Hatóság (ANRSC) engedélyét a szolgáltatás beindításához.

Ovidiu Moldovan, a Locativ vállalat igazgatója úgy nyilatkozott, az ANL tömbházakat kiszolgáló kazánházakat tegnap vették át, viszont immár harmadik alkaommal kérvényezték az E-On Gáztól a gázcsapok megengedését – máig eredménytelenül. Az E-On kétszer utasította vissza a kérést azzal indokolva, hogy addig nem indíthatja újra a földgázszolgáltatást, míg az E-Star Mures Energy ki nem fizeti az adosságait a gázvállalatnak.

Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere annyival kommentálta az eseményeket, hogy szerinte „senki sem hibás amiatt, hogy az E-Star csődbe ment, és hogy elhagyja Romániát.” Rengeteg fogyasztó levált már a rendszerről, ahhoz pedig, hogy azt továbbra is rentábilis módon működtessék, 900 lejre kellene növelniük a gigakalória árát, így azonban már senkinek sem lesz kifizetődő – véleményezett a városfő.

Mindezek ellenére, azon kazánházak, amelyek ma is 70%-át a hozzájuk tartozó lakóknak kiszolgálják, még működésben maradhatnak.

A Locativ vállalat birtokában lévő adatok szerint, jelen pillanatban körülbelül 3000 marosvásárhelyi maradt a központosított rendszerben. Viszont naponta követhetők olyan mozgások, amelyek újabb leválásokra utalnak.

Az E-Star szeptember 6-án készül távozni az országból.

Claudiu Maior, a polgármester tanácsadója úgy nyilatkozott, igyekeznek olyan határozattervezetet megfogalmazni, amelynek alapján 2500 lejes támogatásban részesítik azon lakókat, akiknek egyhavi jövedelme nem haladja meg a 786 lejt, saját hőközpont szerelésének érdekében.

Share this post

PinIt
scroll to top