Négy mesteri szakot indít a Sapientia Marosvásárhelyen

Első alkalommal hirdetett felvételit saját mesterképző szakjaira a magyarországi támogatással működő Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) – közölte Dávid László, az egyetem rektora csütörtökön az MTI-vel.

mesteri-hirdetes-ms

Eddig magyarországi egyetemek négy kihelyezett mesterszaka működött az egyetem csíkszeredai és kolozsvári karain. A jövő tanévtől ezek mellett hét saját, nemzetköziesített szakon indít mesterképzést a Sapientia: négy marosvásárhelyi és három csíkszeredai szakon összesen 203 helyre hirdettek felvételik, ezek fele tandíjmentes.

A Sapientia EMTE intézményi akkreditálásról szóló törvényt tavaly fogadta el a román parlament: ezáltal vált lehetővé, hogy az egyetem államvizsgát szervezzen és mesterképzést indítson. A saját mesterképző szakok közül hat már megszerezte az állami akkreditációt, a hetediket pedig Dávid László reményei szerint az őszi pótfelvételin indíthatják.

A rektor rámutatott: az anyanyelvű mesterképzés beindítása – mint egyébként az alapképzés is – az erdélyi magyar fiatalok szülőföldön maradását szolgálja.

„Ha valaki elmegy mesterképzőre külföldre és megszakítja a kötelékeket az itthoniakkal, könnyen ottmarad. Ezért magyarországi egyetemekkel kötöttünk szerződést, a mesteriző hallgató egy-egy szemesztert tölt Magyarországon, de itthon végez, és nem szakítja el a gyökereket” – magyarázta a rektor.

Rámutatott: a magyar kormány vállalta, hogy az akkreditált alapképzési szakokon végzett hallgatók felének és a nem akkreditált szakokon végzettek húsz százalékának finanszírozza a további, mesteri fokú képzését a Sapientián, vagyis az alapképzésben sikeresen végzett hallgatók meghatározzák a mesterképzőben finanszírozott helyek számát.

Hozzátette: már csak a doktori iskola hiányzik ahhoz, hogy minden vonatkozásban teljes értékű egyetem legyen a Sapientia, de ennek akkreditálását csak akkor kérheti az egyetem, ha már három éve működik a mesterképzője.

A magyar állam által finanszírozott – Romániában jogilag a magán oktatási rendszerhez tartozó – egyetem 28 alapképzési szakán mintegy kétezer hallgató tanul, a diáklétszám ősztől kétszáz mesteriző hallgatóval bővül.

A Sapientia EMTE-t a magyar történelmi egyházak által 2000-ben bejegyzett Sapientia Alapítvány hozta létre. Az egyetem 2001-ben ideiglenes működési engedéllyel kezdte meg tevékenységét. A magyar kormány és az Országgyűlés 1999-ben döntött úgy, hogy támogatja az önálló erdélyi magyar egyetemi oktatást, és létrehozza az Erdélyi Magyar Tudományegyetemet.

Share this post

PinIt
scroll to top