Nem indítnak eljárást Borbély László ellen

Nem indítnak bűnvádi eljárást Borbély László, volt környezetvédelmi miniszter ellen, mint ahogyan Victor Paul Dobre, volt képviselőt is mentesítik az őt ért vádak alól – döntött tegnap, szeptember 10-én, a Képviselőház plénuma.

Borbély László esetében, az Országos Korrupció-ellenes Ügyészség javaslatára összeállított bűnvádi dossziét a Képviselőház jogi tanácsa 15 igen és 2 ellen-szavazattal utasította vissza.

A politikus úgy nyilatkozott, 14 hónap várakozás után végre megnyugodhat, ugyanis bebizonyosodott az ártatlansága. Borbély számára a nehéz időszak 2011. júliusában keződött, amikor a Korrupció-ellenes Ügyészség először fogalmazta meg az őt érő vádakat. Ezt követően, idén áprilisban szó esett a bűnvádi eljárás indításáról, mire a politikus lemondott miniszteri tisztségéről, és megszüntette a mandátumát.

„Ez az első nap, amikor azt mondhatom, igen, megkönnyebbülten lélegezhetek fel, ugyanis igazságot tettek.” – vallotta a volt környezetvédelmi miniszter.

Borbély ügyében négy hónapos késéssel határoztak az illetékesek, mivelhogy olyan akadályokba ütközött a döntéshozatal, mint a kevés parlamenti létszám, vagy a dosszié újravizsgálása a bizottságok által.

Mint ismert, Borbély Lászlót befolyással való üzérkedéssel és vagyonnyilatkozata többrendbeli meghamisításával gyanúsították. A politikust azzal vádolták, kihasználta a tisztségét arra, hogy munkálati szerződést kézbesítsen egy magánvállalatnak, amelyet egyébként a lakása berendezésével is megbízott, 20 ezer euró értékben. A cég a Szatmár megyei Avasfelsőfalu településről származik, a szerződések pedig a Román Vízügyi Hatóságtól erednek.

Fotó: gov.ro

Share this post

PinIt
scroll to top