Országos premier: a Facebook közterület

facebookA Facebook közösségi oldalt többé nem magánterületként, hanem közszféraként kezelik – hozta meg a döntést a Maros Megyei Táblabíróság.

A végzés Mircea Munteanu, a Maros Megyei Prefektusi Hivatal volt kabinet-igazgatója, fellebbezését követően született. Munteanut a Diszkriminációellenes Országos Tanács (CNCD)  jelentette fel, miután a személyes üzenőfalára az „Arbeit macht frei – asta să înţeleagă protestatarii” feliratot írta ki.

A vádak szerint, a megfogalmazás a náci rendszert idézte, ugyanis ez az üzenet állt kifüggesztve a koncentrációs táborok bejáratánál. A volt kabinet-vezetőt emiatt 1000 lejjel bírságolta a CNCD, és feljelentést tett ellene a Táblabíróságon. Munteanu ugyan próbálta védni magát, de a bíróság kijelentette, a CNCD határozata megalapozott és törvényes, ezért a tiltakozó fél fellebezését elutasítja és alaptalannak nyilvánítja.

Mint ismert, Mircea Munteanu 2012. januárjában tette közzé törvényekbe ütköző üzenetét, amikor épp tiltakozások folytak a Boc-kormány ellen.

A Táblabíróság döntését a kinyilvánítástól számított 15 napon belül meg lehet támadni. A végzést 2013. március 1-én tették közzé. Máig azonban, még nem tiltakoztak a határozat ellen – nyilatkozta Anuţa Duşa, az intézmény szóvivője.

Share this post

PinIt
scroll to top