Újabb tiltakozóakciót szerveznek a MOGYE hallgatói

Ma, március 5-én, déli 12 órától a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem hallgatói az utcára vonulnak, ily módon tiltakozva az ellen, hogy a politikum beleavatkozik az egyetem életébe, valamint azért is, hogy a tanintézményt két részre tagolják.

A tüntetést a Prefektúra épülete elé jegyezte elő az Egyetemisták Szövetsége, amelynek képviselői szerint a MOGYE már csak egy politikai eszköz arra, hogy az RMDSZ a kormányban maradhasson. (Gondolnak itt a politikai párt azon megjegyzésére, hogy az RMDSZ távozik a kormányból, amennyiben a MOGYÉ-n nem lesz magyar tanszék.)

A MOGYE hallgatói nem csak az egyetem diákságára, hanem azon marosvásárhelyiek részvételére is számítanak, akik egyetértenek velük, és megértik, támogatják az elveiket – olvasható a Facebook közösségi hálón közzétett üzenetben.

Az egyetemisták békés, de annál inkább összetartó tüntetést terveznek. A kitűzött cél az, hogy felhívják a hatóságok figyelmét, nem kell a politikumnak beleavatkoznia a MOGYE életébe, nem kell az intézményt politikai alku részeként tekinteni, és a kormány határozatára sincs szükség, amely szerint önálló magyar tanszék működjön a MOGYÉ-n. Az egyetemisták ugyanis nem szeretnének mást, mint együtt, összetartva maradni, akár az elmúlt 50 év alatt – fogalmazták meg a politikusoknak szánt üzeneteiket a hallgatók.

Az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem ügyében ez már a második tiltakozóakció lesz a hallgatók részéről. Az első tüntetést múlt héten tartották meg az egyetemisták a MOGYE udvarán, azon a napon, amikor Cătălin Baba, oktatási miniszter látogatását várták a tanintézményben. A gyülekezőnek azonban vége lett, még mielőtt a tárcavezető megérkezett volna a Marosvásárhelyre.

Share this post

PinIt
scroll to top