Beköszöntött a tél Románia délkeleti megyéiben

Téliessé alakult az időjárás a hét végén Románia délkeleti megyéiben, ahol havas, hókásás utak nehezítik a közlekedést.

havazas

A romániai Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap estig bocsátott ki elsőfokú (sárga) figyelmeztetést Románia délkeleti megyéire az erős szél miatt, mely esőt, havas esőt, és havazást is hozott.

A román fővárosban szombat délután kezdett havazni, és a hóréteg estére elérte a tíz centiméteres vastagságot. Az éjszakai vihar Bukarestben 133 fát döntött ki, melyek 65 személygépkocsit rongáltak meg. A szél az egy hét múlva tartandó romániai államfőválasztás reklámtábláit is megtépázta, többet ledöntött ezekből.

A havazás miatt szombaton két autópálya Bukarest közeli szakaszán is órákra le kellett állítani a forgalmat. A hóeltakarításban tapasztalt hiányosságok miatt a Romániai Autópályák és Országutak Társaságának (CNADNR) vezetője felfüggesztette tisztségéből azt a középszintű vezetőt, akinek gondoskodnia kellett volna a hóeltakarításról a Bukarestet Konstancával összekötő autópályán. Ellene fegyelmi vizsgálat is indult.

A meteorológiai előrejelzés szerint az elkövetkező napokban rendkívül hideg időre kell számítani Romániában. Erdély keleti medencéiben, a Székelyföldön akár mínusz 15 fokig is süllyedhet a hőmérséklet.

Share this post

PinIt
scroll to top