Ilyen lesz az időjárás 2018 első három hónapjában

Januárban és februárban a sokévi átlagnak megfelelő időjárásra, márciusban többlet csapadékra számíthatunk – derül ki az Országos Meteorológia Igazgatóság (ANM) 2018 első három hónapjára kiadott prognózisából.

Januárban a levegő várható hőmérséklete és a csapadék mennyisége nagyjából megfelel a sokévi átlagnak. A mérések szerint az 1981-2010-es időszakban a januári átlaghőmérséklet mínusz 2,1 Celsius-fok volt. Ehhez képest januárban a szakemberek becslése szerint 2 Celsius-fok körül várható az átlaghőmérséklet Dobrudzsában és 1 Celsius-fok körül a Bánságban. Az ország többi részén az átlaghőmérséklet mínusz 6 és 0 Celsius-fok között ingadozik majd.

Ami a csapadékot illeti: a januárra számított sokéves országos átlagérték négyzetméterenként 33,6 liter. Januárban Máramarosban számítanak a legtöbb csapadékra (74 l/nm), majd Olténia (57 l/nm), Bánság és a Körösök-vidéke (54 l/nm) következik, a legkevesebb csapadék (négyzetméterenként 14-31 liter) Moldvában és Dobrudzsában hull majd.

Februárban a levegő várható hőmérséklete és a csapadék mennyisége nagyjából megfelel a sokévi átlagnak. A sokévi átlaghőmérséklet mínusz 1 Celsius-fok. Ehhez képest februárban mínusz 5 és 0 Celsius-fok közötti hőmérsékletre számíthatunk Erdélyben és Moldvában, az ország többi részében pozitív átlaghőmérséklet lesz.

Ami a csapadékot illeti: a februárra számított sokéves országos átlagérték négyzetméterenként 31,6 liter, ennél valamivel több hull majd az ország nyugati és középső vidékén. Máramarosban hull a legtöbb csapadék, 57 l/nm, majd Olténia (55 l/nm), Bánság és a Körösök-vidéke (50 l/nm) következik, Erdélyben 39 literre számítanak négyzetméterenként.

A szakemberek szerint márciusban a levegő várható hőmérséklete nagyjából megfelel a sokévi átlagnak, valamivel hidegebb az ország középső és északkeleti régiójában lesz. A márciusi sokévi átlaghőmérséklet 3,5 Celsius-fok. Ehhez képest 3 és 7 Celsius-fok közötti hőmérsékletre számíthatunk a Bánságban és Olténiában, 3 és 6 Celsius-fok között a Körösök-vidékén és Dobrudzsában, 0 és 5 Celsius-fok között Erdélyben és Moldvában.

Csapadék csaknem az ország egész területén több hull majd, mind a négyzetméterenkénti 38,3 literes sokévi átlag. Máramarosban a lehulló csapadék mennyisége eléri a 60 litert négyzetméterenként, Olténia 55 l/nm, Erdélyben és a Körösök-vidékén 54, a Bánságban 53 liter hull négyzetméterenként. Dobrudzsában kevesebb mint 39, Moldvában kevesebb mint 36 liter hull egy négyzetméterre.

A prognózisokat a readingi (Anglia) középtávú előjelzési központ állítja össze, magvalósulási arányuk 60 százalék.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top