Készítsünk lekvárt és befőttet!

Ugye, nem újdonság, hogy ha elteszed télire a frissen leszedett kerti vagy erdei gyümölcsöt, egész évben fogyaszthatod, csak úgy, vagy különböző ételekhez, szószokhoz, édességekhez felhasználva?

Éppen ezért, a Marosvásárhelyi.infó most egy kis segítséget hoz neked abban, hogy te is elkészíthesd otthon a legfinomabb befőtteket és lekvárokat.

Mivel a nyár rengeteg gyümölcsöt hoz, érdemes kiválogatni közülük a legszebbeket és legegészségesebbeket, amelyek még kissé kemények, és nem értek túlságosan el. Ezekből lehet ugyanis a legjobb lekvárt főzni!

Általában a dzsemet úgy főzik, hogy a gyümölccsel egyszerre adják hozzá a cukrot, péppé főzik, majd melegen a befőttes üvegbe töltik, és bónuszként a lerben még 20 percig dunsztolják. Íme néhány jól bevált recept, a legtutibb egygyümölcsös vagy vegyes finomságokra!

1. Négygyümölcsös lekvár

Hozzávalók: 750 gramm megtisztított ribizli, 750 gramm eper, 750 gramm málna, 1 kilogramm kimagolt cseresznye és 2,5 kilogramm cukor.

Hogyan készítsd el? Töltsd a cukrot egy mély fazékba, és adj hozzá 1 liter vizet. Keverd és főzd lassú tüzön addig, míg a cukor el nem olvad. Ezután engedd erősebbre a lángot, és főzd a szirupot kb 10 percig. Dobd ekkor bele a cseresznyét, várd meg, míg fellobban, aztán lassú tüzön főzd 15 percig. Ezután add hozzá az epret, lobbantsd fel, majd vedd vissza a lángot, és főzd ezt is 15 percig. Töltsd hozzá a ribizliszemeket, majd főzd össze kb 5 percig, végül pedig dobd bele a málnát is, és hagyd főni az egészet még 10 percig! Amikor a lekvár összeállt, vedd le a tűzről és töltsd az üvegekbe!

2. Keserű cseresznye lekvár

Hozzávalók: 1 ½ kilogramm cukor, 1 ½ kilogramm keserű cseresznye, 1 citrom leve, 1 tasak vaníliáscukor.

Hogyan készítsd el? Mosd meg és magold ki a cseresznyét, majd keverd össze a cukorral, és tedd főni, lassú tüzön. Amikor főni kezd, engedd nagyobb lángra a tüzet, ragadd meg a fazakat a fülétől és alaposan rázogasd meg. Ne használj kanalat, csak rázd, hogy ne kapjon oda. Amikor össze kezd állni a lekvár, add hozzá a citrom levét, és hagyd, hogy még egyet lobbanjon. Ezután öntsd ki egy hőálló tálba, aztán ha meghűlt, átteheted az üvegekbe. Tipp: ha egy lapos edénybe, hideg vízbe beleállítod a hideg befőttes üvegeket, és a tüzön így kissé felhevíted, nem fognak elpattanni, ha a forró lekvárt egyenesen azokba prociózod!

3. Málnadzsem

Hozzávalók: 3 kilogramm málna, 2 kilogramm cukor, 1 nagyobb citrom leve.

Hogyan készítsd el? Mosd meg és tisztítsd meg alaposan a málnát, majd helyezd egy zománcozott edénybe úgy, hogy a málna, cukor és a citromlé rétegezve kerüljön bele. Hagyd így állni estétől reggelig, majd tedd tűzre, és főzd erős lángon, hogy a szirup gyorsan összeálljon a gyümölccsel. A kész dzsemet töltsd az üvegekbe, majd helyezd ezeket jól kibélelt dobozba, hogy az ő saját melegükben hűljenek ki.

4. Piros ribizli befőtt

Hozzávalók: 1 kilogramm ribizli, előre elkészített szirup, 1 gramm citromsó.

Hogyan készítsd el? Mosd meg a gyümölcsöt, és hagyd a vizet alaposan leszivárogni róla. Tedd bele egy fazékba, és öntsd rá a (700 gramm cukorból és 1 liter vízből) már előre elkészített szirupot. Hagyd felfőni, aztán add hozzá a citromsót is, és lobbants egyet még rajta. Szedd üvegbe a ribizlit, és kész is a befőtt!

5. Kajszibarack-nektár

Hozzávalók: 4 kilogramm kajszibarack, 1 kilogramm cukor, 2 pohár víz.

Hogyan készítsd el? Mosd meg a barackot, és távolítsd el a magokat. Helyezd egy zománcozott edénybe, töltsd rá a vizet, és hagyd 10 percig főni. Ha megvan, passzírozd át a masszát egy nagylyukú szitán. Tedd vissza főni a pépet, add hozzá a cukrot, és közepes lángon főzd még kb 10 percig. Ha kész, töltsd a „nektárt” a kissé megmelegített üvegekbe, és hagyd kihűlni.

6. Aszalt meggy

Hozzávalók: 1 kilogramm meggy, 150 gramm cukor.

Hogyan készítsd el? Mosd meg és magold ki a meggyet, majd tedd egy edénybe, és szórd rá a cukrot. Tedd oda főni, és addig hagyd, míg bő levet enged, mint a befőtt esetén. Mivel eléggé visszaesik a befőttes üvegben, ajánlott, hogy lenyomkodd a gyümölcsöt, és színültig töltsd az üvegeket. Fogyasztásnál, a gyümölcsöt külön, a levét külön hasznosítsd. Ha többet áll, mint egyik évről a másikra, a lé terjesen felszívódik, a gyümölcsök pedig aszaltan maradnak az üvegben, amelyeket magára vagy ételek mellé, édességként is tálalhatsz.

Share this post

PinIt
scroll to top