Először szervezik meg Marosvásárhelyen a Galériák Fehér Éjszakáját!


2016. szeptember 30-án első alkalommal kerül megrendezésre a Galériák Fehér Éjszakája rendezvénysorozat.

galeriak-ejszakaja

Az országos rendezvény marosvásárhelyi szervezője, a K’ARTE Egyesület más szervezetekkel és kiállítóterekkel társul a projekt lebonyolításában, amelyek következetesen vizuális művészeti megnyilvánulásoknak adnak teret: A B5 Stúdió, a K’ARTE egyesület, az UAP Kiállítóterem, a Black Framed Glass Cube Gallery (Luxor Galéria) és a Bernády Ház (Bernády György Közművelődési Alapítvány).

Kiállítók, projektek: Codruța Cernea, “Minitremu Art Camp”, Maros Megyei Építészeti Kiállítás – 2016, Simon Endre és Simon Zsolt, Szabó Zoltán Judóka és családjának közös tárlata, Bob József; továbbá a Bolyai tér 5. szám alatt számos művész megnyitja műtermét az érdeklődők előtt:

Călinescu Lucia
Șulea Ioan
Maria Gliga
Fekete Zsolt
Csatlos Levente
Mircea Moldovan
Nagy Dalma
Șerban Mariana

és a Középkori várban (kis bástya):
Maria Bucur
Gyarmathy Janos

A Galériák Fehér Éjszakája rendezvénysorozatot 2007-ben indította az Ephemair Egyesület. Az idei évforduló alkalmából Arad, Nagybánya, Brassó, Kolozsvár, Iași, Craiova, Nagyszeben, Marosvásárhely és Temesvár helyi kulturális szervezeteivel együttműködésben számos galéria és kiállítótér, alternatív művészeti közeg, kreatív központ és műterem csatlakozik a rendezvényhez országszerte. Az eredmény a kortárs művészet és a helyi szcénák tereinek és irányzatainak feltérképezése, 10 romániai városban.

A 9 meghívott, a rendezvényhez újonnan csatlakozó város kulturális profilját bemutatva, a bukaresti rendezvény egyik kiemelt kiállítása a No Man’s Land lesz, a Nemzeti Kulturális Alap (AFCN) és a Kulturális Minisztérium szervezésében. A központi Rezidența Scena9-ban rendezett kiállítás az adott 9 város meghívott kurátorainak és művészeinek projektjeit mutatja be.

A Marosvásárhelyt képviselő “Couleur Locale 3” kiállítás kurátorai, Bartha József és Laura Borotea a régióban alkotó kiemelkedő művészek alkotásaiból válogattak: Adorjáni Márta, Miklósi Dénes (Kolozsvár), Kispál Ágnes Evelin, Kispál Attila, Wanek Ferenc (Sepsiszentgyörgy), Bartha József , Larisa David, Fekete Zsolt, Monotremu, Cristi Pogacean (Marosvásárhely).

Ha érdekelnek további cikkeink, szeretnél meglepetés kedvezményeket iratkozz fel hírlevelünkre!