Hősként ünnepel a román sajtó egy háromszéki székelyt


Hősként ünneplik a román sajtóban azt a sepsiszentgyörgyi magyar férfit, aki kétszáz lejt talált egy benzinkútnál, és valóságos detektívmunkát végezve visszajuttatta a pénzt a jogos tulajdonosához – aki történetesen egy román ember.

magh

Az esetről az elveszett pénz gazdája, bizonyos Marius számolt be a közösségi oldalon, írt róla egy temesvári portál, majd átvették az országos hírtelevíziók is. A román férfit a magyar jótevőjének elsősorban az a gesztusa hatotta meg, hogy energiát is belefektetett az összeg visszaszolgáltatásába.

Mariust vállalkozása könyvelőségéről arról értesítették: telefonon jelentkezett egy hibás románsággal beszélő személy, aki közölte, hogy egy sepsiszentgyörgyi benzinkútnál talált egy töltőállomási számlát, amely a cégé lehet. A vállalkozó azt üzente vissza: ha az illető ismét jelentkezik, mondják meg neki, hogy nyugodtan dobja el, mert nincs szüksége rá. A betelefonáló ismét jelentkezett, meghagyta a számát, és erősködött a könyvelőségen, hogy Marius hívja fel. Ez végül megtörtént.

„Ekkor tudtam meg, hogy az illető nem csak egy számlát, hanem 200 lejt is talált a benzinkútnál, ezért keresett ennyire. Megvizsgáltam a zsebeimet, és valóban, valahol elvesztettem 200 lejt” – írta a Facebook-oldalán.

Kiderült, hogy a sepsiszentgyörgyi férfi a számlán lévő adózási szám alapján a cégbíróság honlapjáról nyomozta ki a cég nevét és hívta fel a könyvelőséget.

„Ilyen csak a szürrealista regényekben van: egy ember mindent elkövet, hogy talált pénzt jutasson vissza a tulajdonosához. Úgy örültem a gesztusnak, mint egy gyerek” – fogalmazott a közösségi oldalon Marius. Hozzátette, tíz éve jár Székelyföldre, és soha semmilyen problémája nem volt az ottani magyarokkal.

„Pedig nem tudok egy szót sem magyarul. Ezért más nyelven írom ide: Faith in humanity – restored!” – zárta a beszámolóját.

Forrás: Maszol.ro