3 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Olosz Gergelyt

Három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a bukaresti táblabíróság alapfokon Olosz Gergelyt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt szenátorát, akit többrendbeli befolyással való üzérkedésben találtak vétkesnek – közölte a Mediafax hírügynökség.

olosz-gergely

A volt politikus ellen 384 ezer euró és 400 ezer lej értékű vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság. A vádirat szerint 2010-ben az akkor parlamenti képviselő Oloszt négy vállalkozó lefizette, hogy előnyös szerződésekhez juttassa cégeiket, kihasználva azt, hogy a politikus korábban a román energiaár-szabályozó hatóság elnöki tisztségét töltötte be.

Az ügy további négy vádlottjának egyikét egy év és négy hónap leöltendő, a többi hármat pedig felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A végzés nem jogerős.

Olosz Gergely korrupciós ügyét másodszor tárgyalja a román igazságszolgáltatás. Első alkalommal a bukaresti törvényszék hét év szabadságvesztésre ítélte, ám a fellebbezés nyomán a táblabíróság megállapította: a törvényszék nem volt illetékes az ügyben amiatt, hogy Olosz Gergely ügyvédi státusszal is rendelkezik. Ezután az ügyet ismét alapfokon tárgyalta a táblabíróság: ennek nyomán született a mostani ítélet.

Olosz Gergely 2013 májusában lemondott háromszéki szenátori mandátumáról. Az RMDSZ szenátusi frakciója azóta sem egészült ki, mert Olosz választókerülete azok közé tartozott, ahonnan – a sajátos román választási rendszer miatt – két jelölt is mandátumot szerzett, és mivel a körzet nem maradt képviselet nélkül, itt nem rendeztek időközi választást.

Olosz Gergely 2011-ben az RMDSZ elnöki tisztségét is megpályázta, ám a választáson alulmaradt az érdekképviselet élére akkor megválasztott Kelemen Hunorral szemben.

Share this post

PinIt
scroll to top