32 éve elhunyt fiatalembert hantoltak ki Botoşani-ban; a gyanú szerint a szekuritáté okozta halálát

Kihantolták Botoşani-ban a földi maradványait egy 1985. február 13-án elhunyt fiatalembernek, akiről feltételezik, hogy a Szekuritáté megmérgezte vagy sugarazásnak vetette alá. Az ügyet a jászávásári katonai ügyészség, valamint a a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) vizsgálja ki.

32 éve elhunyt fiatalembert hantoltak ki Botoşani-ban; a gyanú szerint a szekuritáté okozta halálát

Az említett intézet állítása szerint az akkor tizenegyedik osztályos Mugur Iulian Călinescu több kommunista-ellenes üzenetet írt ki Botoşani város közterein, emiatt a Szekuritáté megkínozta.

Marius Oprea, az IICCMER keretében dolgozó szakértő elmondta: az áldozat édesanyja fogalmazta meg először a gyanút, hogy fiát a vallatások során megmérgezték vagy sugárzásnak vetették alá. Oprea szerint a fiatalember hős volt, ezért az államfőnek post-mortem ki kellene tüntetnie őt.

A szakértő arról is tájékoztatott, hogy a vizsgálat körülbelül egy hónapot fog igénybe venni, és ha bebizonyosodik, hogy Mugur Iulian Călinescu mérgezés vagy sugárzás áldozata lett, akkor a jászvásári katonai ügyészség bűnvádi eljárást kezdeményez azok ellen, akik annak idején a fiatalembert vallatták.

A kihantolás a család és egy pap jelenlétében történt, aki úgy nyilatkozott: egyházának nincs ellenvetése a kihantolással szemben, mert ‘az egyház is akarja tudni, mi történt ezzel a fiatalemberrel, miért halt meg ilyen fiatalon’.

Mugur Iulian Călinescu édesanyja húsz éven át próbálta kideríttetni, mi az igazság fia halálával kapcsolatban, sikertelenül. Az anya egy évvel ezelőtt elhunyt.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top