40 ezer felírt antibiotikum, egyetlen személyi számra

Ezt és az ehhez hasonló „csúsztatásokat” szűrné ki az Egészségügyi Minisztérium az elektronikus receptekkel, valamint a biztosítások nemzeti keretével – nyilatkozta dr. Raed Arafat, egészségügyi miniszter, a Mediafax egészségügyi reformot boncolgató rovatában.

A csalásokat sosem lehet teljes mértékben kiküszöbölni, azonban olyan megoldásokat keresnek, amelyek csökkentik azok számát – folytatta Arafat. Példának okáért megemlítette, az elektronikus receptek és a biztosítási keret lehetővé teszik, hogy az indokolatlan receptek megszülessenek.

„Olyan esettel is találkoztam, hogy 40 ezer dózis antibiotikum volt felírva egyazon személyi szám alá. Egy ekkora készlet a beteg teljes életére elegendő.” – részletezte a miniszter.

Arafat szerint, a beszerzési módszereken és a minisztérium ezzel foglalkozó osztályán is javítani kell. Akkor látnak ugyanis hozzá a versenytárgyalás megtartásához, amikor már felébredtek, hogy egy adott termék elfogyott – számolt be a tárcavezető. Hozzátette, mivel a minisztérium beszerzési igazgatósága felépítés szempontjából gyenge, a jelenlegi 3 személy helyett itt legalább 12-t kellene foglalkoztatni.

Arafat ugyanakkor azt is elmondta, a minisztérium az hazai elsősegélynyújtást és a járóbetegrendelést is javítaná, mivelhogy azok sem a kellő módon működnek. Akár sebészeti beavatkozásokat is végre lehetne hajtani az egynapos beutalási rendszerben, ahhoz viszont komolyabb szervezés kell – magyarázta a miniszter.

Share this post

PinIt
scroll to top