A Bányavirág nyerte a POSZT fődíját

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat és a Yorick Stúdió által színre vitt Székely Csaba Bányavirág című darabja lett a legjobb előadás a XII. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), ahol a legtöbb elismerést a szombathelyi Weöres Sándor Színház művészei vehették át a tíznapos fesztivált záró szombati gálaesten.

A szakmai zsűri által legmagasabbra értékelt, Sebestyén Aba rendezte győztes produkcióban játszott a legjobb férfialakításért járó díjat megosztva elnyerő Viola Gábor és Bányai Kelemen Barna.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház Szentivánéji álom című Shakespeare-előadása Mohácsi István és Mohácsi János átiratában négy díjat kapott: a legjobb rendező Mohácsi János, a legjobb női mellékszereplő Csonka Szilvia lett, a legjobb jelmezért Remete Krisztinát jutalmazták, s e darab nyerte el a közönség zsűri díját.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház Israela Margalit: Trió című előadásában nyújtott teljesítményéért Kuna Károly érdemelte ki a legjobb férfi főszereplőnek, Tóth Auguszta pedig a legjobb női alakításért odaítélt kitüntetést. Ebben a darabban játszott a legjobb harminc év alatti színésznek választott Pál András is.

A bírálók szerint a debreceni Csokonai Színház Moliere: Scapin, a szemfényvesztő című előadásának volt a legjobb díszlete, melyért Helmut Stürmer részesült elismerésben. A darabban színpadra lépő Mészáros Tibor kapta a legjobb férfi mellékszereplő díját.

A legjobb női főszereplőnek járó kitüntetést a budapesti Radnóti Miklós Színház Tennessee Williams: Vágyvillamos című előadásában szereplő Kováts Adélnak ítélték. A legjobb harminc év alatti színésznő a budapesti Katona József Színház Bessenyei György A filozófus, valamint Torsten Buchsteiner Nordost című darabjában egyaránt emlékezeteset alakító Pálmai Anna lett.

Stenczer Béla színművész, a POSZT ügyvezetője a találkozót értékelve szombaton az MTI-nek azt mondta: a fesztivál annak ellenére volt sikeres, hogy a rendezőknek tíz nap alatt rendkívül sok, mintegy 270 rendezvényt kellett lebonyolítaniuk, és az esős időjárás miatt mérsékelt volt a szabadtéri, illetve a Zsolnay Kulturális Negyedben lebonyolított programok látogatottsága.

Az ügyvezető kiemelte, hogy a zsűri által színvonalasnak értékelt versenyelőadások valamint a fő programok telt ház előtt zajlottak. Nagy érdeklődés kísérte a Kodály Központban bemutatott produkciókat, a színművészetis hallgatók vizsgaelőadás-sorozatát, s egyebek mellett a Pécsi Horvát Színház által befogadott nemzetiségi fesztivált is.

Forrás: MTI

Share this post

PinIt
scroll to top