Az európaiak 70%-a elégedett fogai egészségével. A hazaiak 80%-ánál viszont gondok vannak.

Románia lakosságának közel 80 százaléka küszködik valamilyen fogbetegséggel. Ezek közül a leggyakoribb probléma a fogszuvasodás.

Ugyanakkor 70 százaléka a megkérdezett európaiaknak vallotta azt, hogy elégedett fogai egészségével – olvasható a Mediafax által ismertetett közleményben.

A tanulmányt, amely az európaiak orális egészségét próbálta felmérni, csütörtökön tetté közzé a Száj Egészségének Világnapján. Ezen kutatásból kiderült, a több mint 3500 megkérdezett európai közül 70 százaléknak nincs kifogása saját szájhigiéniájával kapcsolatban, holott a válaszadók több mint fele vallotta be, van már műfoga.

„A jó szájhigiénia az egészséges test és az életminőség alapvető feltétele.” – mutatott rá dr. Kenneth Eaton, az Európai Platform a Jobb Szájhigiéniáért elnöke. Hozzátette, a fogak kezelése drága mulatság, viszont a szájüregi betegségek elhanyagolása és nem kikezelése komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például a cukorbetegség, szív- és érrendszeri bántalmak, valamint y rákos megbetegedések – hívta fel a figyelmet a szakorvos.

Romániában a szájhigiénia az esetek többségében nem jelent mást egy fogmosásnál – áll az Ipsos Marketing által végzett kutatás eredményeiben. A tanulmányból ugyanis kiderül, 10 emberből 4-nél akadnak baktériumok okozta, foggal kapcsolatos gondok. Továbbá 3 embernek a 10-ből kellemetlen a lehellete, illetve érzékenyek a fogai. A fogérzékenységi panaszok leggyakrabban akkor jelentkeznek, ha az illetők hideget vagy forrót fogyasztanak (91%), és amikor a hideg levegővel lépnek kapcsolatba (47%) – olvasható szintén a közleményben.

A kutatási eredményeket követően, a GlaxoSmithKline (GSK), Consumer Healthcare és a Wrigley kampányt indított, „Mosolyogj, Románia”„Zâmbeşte, România!” elnevezés alatt. Ennek célja, hogy tájékoztassa és felhívja a lakosság figyelmét a szájhigiénia fontosságára.

Azok a mindennapi szokások, amelyek egészséges étrendet, rendszeres fogászati felülvizsgálatot és fogmosást tartalmaznak, segítenek a fogak és a szájüreg egészségének a javításában, illetve az egészséges mosoly megtartásában. – nyilatkozta dr. Alexandru Brezoescu, a Fogorvosok Országos Szövetségének végrehajtó igazgatója.

A kampány egy kerekasztal-beszélgetéssel indult, amelynek során az egybegyűltek a romániai szájhigiénia helyzetéről tárgyaltak, és amelynek keretén belül közreműködési viszony született az Egészségügyi és Oktatási Minisztérium képviselőivel, a hátrányos helyzetű településekről származó 6 és 15 éves gyerekek felkarolására.

Speciális zónákat hoznak létre a szájhigiénia számára, informatív anyagok kerülnek szétosztásra, tájékoztatók folynak majd – szülőknek és gyerekeknek – azokról a lépésekről, amelyekkel javítható a fogak és a száj egészsége, és nem utolsó sorban szájhigiéniai felkészítőket is tartanak, szintén felnőttek és gyerekek számára.

Fotó: citynews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top