Figyelmeztető sztrájk az egészségügyben

Figyelmeztető sztrájkot tartottak az egészségügyi alkalmazottak hétfőn 8 és 10 óra között országszerte. Ez alatt az idő alatt az alkalmazottaknak csak egyharmada dolgozott, és elsősorban csak a sürgősségi eseteket látták el.

sztrajk

Maros megyében a ma délelőtti sztrájk idejére sem függesztették fel teljesen az ellátást. Bár akadtak betegek, akiknek többet kellet várniuk, vagy megkérték őket, hogy 10 óra után menjenek vissza, de a legtöbb beteget ellátták.

A Maros Megyei Klinikai Kórház menedzsere, Ovidiu Butuc elmondta, bár teljes mértékben egyetértenek a megfogalmazott kérésekkel, de véleménye szerint az orvosoknak ilyen esetekben is el kell látniuk a kötelességüket, ezért a klinikán a sztrájk ideje alatt sem függesztették fel teljesen a betegellátást.

A figyelmeztető sztrájkot a Sanitas Szakszervezet hirdette országszerte, magasabb bérekről, 1200 új állás meghirdetéséről és az egészségügy költségvetésének növeléséről szeretnének megállapodni az Egészségügyi Minisztériummal. Amennyiben 28-ig nem sikerül egyezségre jutni, meghatározatlan ideig általános sztrájkba lépnek.

Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter törvényellenesnek nevezte a sztrájkot, és felszólította a kórházmenedzsereket, hogy intézkedjenek a tiltakozás megszüntetése ügyében.

A román orvosi kamara adatai szerint az itteni rezidensek fizetése a legkisebb az Unióban, átlagosan havi 200 euró. A szakorvosok Romániában átlagosan 435 eurót keresnek. Felmérések szerint a 2007-es uniós csatlakozás óta 14 ezer orvos és több mint 50 ezer ápoló hagyta el az országot.

Forrás: Krónika, szekelyhon.ro

Share this post

PinIt
scroll to top