Ismét a minisztériumhoz fordul a MOGYE magyar tagozata

Ismét a román oktatási tárcához fordul a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozata, miután az egyetem román vezetése nem foganatosított érdemi intézkedéseket a magyar tagozat önállósodása érdekében – mondta az MTI-nek a tagozat vezetőségének pénteki sajtótájékoztatója után Szilágyi Tibor, az egyetem rektorhelyettese.

MOGYESzilágyi Tibor elmondta, kollektív meghallgatást kérnek a minisztertől, és ennek az eredményei függvényében döntik el, hogy a szeptember 30-i tanévnyitáskor elkezdik-e a júniusban kilátásba helyezett tiltakozásokat.

A rektorhelyettes megemlítette, az egyetem vezetésével folytatott tárgyalásoknak vannak pozitív fejleményei is, de ezek nem rendezik alapjában a magyar tagozat gondjait. A pozitív fejlemények között említette, hogy immár valamennyi egyetemi állásnál feltüntetik: a román vagy a magyar tagozathoz tartozik az illető állás.

„A gyakorlati oktatás átszervezésében azonban semmi változás nem történt. Attól tartunk, hogy ha ez a tanévkezdésig nem oldódik meg, egy újabb éves csúszást eredményez” – magyarázta a rektorhelyettes. A legsürgetőbb kérdésnek azt tartotta, hogy az egyetem ossza a román és a magyar tagozathoz tartozó csoportokba a diákokat. Ezt a kérésüket az intézmény román vezetése mindeddig elutasította. „Úgy tűnik, formai megoldásokkal próbálják a lényegieket helyettesíteni, és időhúzásra játszanak” – értékelte Szilágyi Tibor.

A rektorhelyettes emlékeztetett arra, hogy június elején az ősztől kezdődő tiltakozó akciókat helyeztek kilátásba, ha az egyetem vezetése továbbra is elzárkózik kéréseik teljesítésétől. Szilágyi Tibor lehetségesnek tartotta, hogy októbertől a polgári engedetlenség eszközeihez folyamodnak.

A MOGYE-n 2011-ben alakult ki éles konfliktus az egyetem román vezetése és magyar tagozata között amiatt, hogy az egyetem vezetése az intézményi autonómiára hivatkozva nem léptette életbe az új oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait. A konfliktus kezelési kísérlete 2012 májusában a jobboldali Ungureanu-kormány bukásához vezetett. 2012 szeptemberében született egy hétpontos megállapodás az egyetem magyar gondjainak a megoldásáról, amelyet a Ponta-kormány akkori tanügyminisztere is aláírt. A megállapodás pontjai csak részben teljesültek.

Share this post

PinIt
scroll to top