A Maros megyei önkormányzatok képviselőivel találkozott Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes

Szerdán, március 1-jén Maros megyébe látogatott Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes, regionális fejlesztésért, közigazgatásért és európai alapokért felelős miniszter, aki Marosvásárhelyen a megyei tanács épületében találkozott a helyi közigazgatási egységek képviselőivel, hogy személyesen tájékozódjon arról, milyen problémákkal szembesülnek az önkormányzatok.

A munkamegbeszélés előtt Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke bemutatott és átadott Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettesnek egy memorandumot, amely összegzi azokat a fontos problémákat, amelyekkel a megyei tanács küszködik a mindennapi munkája során.

A felvetett témák között szerepeltek a Regionális Operatív Programhoz kapcsolódó kérdések és problémák, a tonnánkénti 80 lejes hulladékdíj, a megyei utak karbantartásának nehézségei, illetve az iskolai tej és kifli programmal, valamint a gyümölcsfogyasztást ösztönző alma programmal kapcsolatos észrevételek.

A Maros Megyei Tanács vezetősége arra is felhívta a fejlesztési miniszter figyelmét, hogy az önkormányzat milyen problémákkal kell szembenézzen a költségvetési hiány és a közbeszerzési törvény hiányosságai miatt, illetve kiemelte, hogy mennyire fontos az egységes bértörvény elfogadása a közszférában dolgozók számára.

A 2014 és 2020 közötti Regionális Operatív Program kapcsán a pályázati útmutatókban szereplő előírásokról tárgyalt a megyei tanács, főként a beruházásokhoz szükséges területek tulajdonjoga kapcsán.

Ami a költségvetési hiányt illeti, ez Maros megye esetében meghaladja a 223 millió lejt. A deficit különböző törvénymódosításokkal is összefügg, amelyek befolyásolták a megyei önkormányzat tevékenységeinek egy részét. A legnagyobb hiány a megyei utak karbantartása kapcsán merül fel, ezen a területen 82.754.000 lejre lenne még szükség ahhoz, hogy optimális módon lehessen megoldani az utak javítását és karbantartását. A Maros Megyei Tanács elnöke a találkozón hangsúlyozta, hogy az állami költségvetésből több forrást kellene elkülöníteni a megyei és községi utak karbantartására.

Maros megye számára az egyik legnagyobb kihívást és egy rendkívül jelentős költségvetési terhet jelent a marosvásárhelyi Transilvania repülőtér kifutópályájának helyreállítása, amely 79.205.000 lejbe kerül. A kormány az idei költségvetéséből 10 millió lejjel járul hozzá a beruházás megvalósításához, az összeg többi részét azonban a megyei tanácsnak kell előteremtenie.

Péter Ferenc ezzel kapcsolatban azt javasolta Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettesnek, hogy hozzanak létre egy állami támogatási rendszert a regionális repülőterek számára, mivel az egyénileg nyújtott támogatások miatt az Európai Bizottság vizsgálatokat indított, és ezek veszélyeztetik több repülőtér, köztük a marosvásárhelyi működését is. A megyei tanács elnöke szerint időszerű lenne egy állami támogatási rendszer kialakítása, amelyben az utasforgalomhoz kötnék a közpénzekből fizetett támogatásokat (pl. felső határként az 500.000 és 700.000 fő közötti utaslétszámot lehetne megszabni).

A megye 102 önkormányzatának képviselői jelenlétében zajló munkamegbeszélésen a Maros megyei polgármesterek a helyi projektek finanszírozásával kapcsolatos problémákat ismertették, illetve az egyes jogszabályok alkalmazásának nehézségeit. A minisztérium és a helyi önkormányzatok képviselői közösen próbáltak megoldást találni a helyi projektek finanszírozására szem előtt tartva azt is, hogy az állami és az EU-s forrásokból származó támogatások kiegyensúlyozottak legyenek.

„Azt javasoljuk minden önkormányzati képviselőnek, hogy mindazt, ami ma az uniós finanszírozású projektek sorában szerepel, hagyják meg uniós projektnek. Senki sem léphet ki sem a vízügyi mestertervből, sem a hulladékprojektekből azért, hogy a beruházását az Országos Helyi Fejlesztési Program alapjaiból valósítsa meg” – nyilatkozta Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes.

„Bízunk benne, hogy a regionális fejlesztésért, közigazgatásért és európai alapokért felelős minisztérium képviselőivel együttműködve sikerül megoldanunk Maros megye legégetőbb problémáit” – összegzett Péter Ferenc megyeelnök a találkozó végén.

A munkagyűlés keretében a miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a kormány tervezi az államháztartási törvény módosítását, és azt szeretnék, hogy a jövedelemadó maradjon a helyi önkormányzatok bevétele. Egy ilyen jellegű törvénymódosítás pozitív következményekkel járna, mivel az önkormányzatok az így befolyó pénzeket a helyi projektek finanszírozására fordíthatnák.

Share this post

PinIt
scroll to top