Nem írták alá a marosvásárhelyi petíciót

kezirat-alairasA marosvásárhelyi autonómiatüntetésen a Maros megyei prefektusnak átadott petíciót nem írták alá a megmozdulás szervezői – nyilatkozta Corneliu Grosu prefektus, aki így is továbbította az üzenetet a kormánynak.

„Ez a mappa már megérkezett Bukarestbe. Természetesen örülnék, ha felelős személyek, a magyar kulturális és politikai élet személyiségei aláírták volna, akik Marosvásárhelyen voltak, hiszen ez az aláíratlan dokumentum a feledésbe merül. Feltehetően a sietség miatt [nem írták alá], de várjuk, hogy aláírják. Nekünk ugyanolyan fontos, és úgy is kezeljük a dokumentumot” – fogalmazott a prefektus.

Grosu szerint egy történelmi dokumentum akkor hiteles, ha rendelkezik egy sor sajátossággal, mint az aláírás, a pecsét stb.

„A dokumentumot iktattuk itt is, és a kormánynál is, de azért van jelentősége, mert nem akármilyen emberektől származik, hanem azoktól, akik tegnap Marosvásárhelyen voltak, és majdnem 7 ezren voltak” – jelentette ki a kormánymegbízott.

Grosu hozzátette: a petíciót a prefektúra szolgálatos tisztjének adták át.

A beadvány a következő pontokat tartalmazza:

  • Autonómiát Székelyföldnek.
  • A Székelyföld alkosson önálló fejlesztési régiót az uniós források hatékony felhasználása érdekében.
  • A Székelyföld legyen önálló közigazgatási régió.
  • A román hatóságok szüntessék be a székely jelképek üldözését, a magyarul beszélő emberek zaklatását és fenyegetését.
  • Tiltakoznak minden olyan közigazgatási átszervezés ellen, amely a Székelyföldet román többségű régiókba tagolná.

A prefektus ugyanakkor köszönetet mondott a tüntetés résztvevőinek, hogy az nem zavarta meg a város békéjét és tisztaságát. Elmondta, a rendfenntartó szervek nagyon jól együtt tudtak működni a tüntetés szervezőivel.

Forrás: manna.ro

Share this post

PinIt
scroll to top