Osztrák innovatív technológiával gyártott talpbetét mostantól Marosvásárhelyen is

A lúdtalp és bokasüllyedés elváltozás a populáció nagy százalékát érinti. Az OrtoProfil elérhetővé teszi az osztrák fejlesztésű OrthoMove 3D talpbetét gyártási technológiát. Marosvásárhelyen, a terepduatlon és terepriatlon európai bajnokság keretén belül került elsődleges bemutatásra az űrkutatásban kifejlesztett speciális anyagrészeket is tartalmazó talpbetét.

Osztrák innovatív technológiával gyártott talpbetét mostantól Marosvásárhelyen is

Nem csak korrekciós talpbetét gyártásra alkalmas, hanem a sportolók számára kialakított talpbetét előállítására is. A talpbetét megfelel biciklizésre, síelésre, szaladásra és minden más sportban használni lehet.

A talpbetét megfelelő kiválasztása

Az idő múlásával, a túlterhelés következtében, a láb szalagrendszere lazulhat és ebből kifolyólag az egyén könnyebben fáradhat az instabilitás kialakulása miatt. Ez nem szabályszerűség, mivel vannak sportolók, akik életük nagyrészében sportolnak és nincs szükségük segédeszközre, másoknak viszont szükséges a gyengébb csontfelépítésük, szalagrendszerük miatt.

“A sport talpbetéteknél az elsődleges szempont, hogy egyéni méretekre gyártják. Nem korrekciós talpbetétek, mert a sportolás közben a talp, a plantáris izomzat magas terhelésnek van kitéve. Azoknál a talpbetéteknél amelyek biciklizésre vagy szaladásra van kifejlesztve, hiányzik a haránt boltozat, mert sportolás közben ez túlságosan kényelmetlen lenne. A sport talpbetéteknél fellelhető a sarok puhítás, különleges puhító anyag amit az űrkutatásban fejlesztették ki.” – ismerteti Háromszéki Boldizsár, az OrtoProfil ortopéd technikus szakembere.

Osztrák innovatív technológiával gyártott talpbetét mostantól Marosvásárhelyen is

A technológia bemutatása

A talpbetétek előkészített állapotban érkeznek meg Ausztriából. A páciensnek egy vákum matracra kell helyeznie a lábát. Vákum segítségével kialakítható az egyéni talplenyomat. Ezt követően egy előmelegített talpbetétet helyeznek a láblenyomatra, ez pár percet tart. A páciens egy kész talpbetéttel távozhat. A talpbetétek előnye, hogy újraformálhatók vákum hatására: megformálódik a láblenyomat, a matrac felveszi a láb mintáját (boltozatait).

„A talpbetét előmelegítéshez 2 modult használunk: 2D és 3D. Akkor használják a 2D-s melegítőt, amikor a talpbetéteknek csak a hátsó sarok részét kell alakítani, ezek vonatkoznak inkább az adott sport talpbetétekre. 3D-re akkor kapcsolunk át amikor az egész felületet kell felmelegíteni.” – ismerteti Náznán Lóránd, az OrtoProfil munkatársa.

A közeljövőben Marosvásárhelyen kívül Bukarestben, Szebenben, Kolozsváron és Craiovában is elérhető lesz az osztrák innovatív technológiával gyártott talpbetét.

Share this post

PinIt
scroll to top