Ponta: Romániának szüksége van egy nacionalista pártra

Victor Ponta szerint Romániának szüksége van egy nacionalista politikai alakulatra, de ő maga nem akar belépni a Bogdan Diaconu vezette Egységes Románia Pártba (PRU) – jelentette csütörtökön a Maszol.ro hírportál a volt szociáldemokrata kormányfő egyik televíziós nyilatkozatát ismertetve.

victor-ponta

Ponta arra reagált, hogy Diaconu felajánlotta számára a pártelnöki tisztséget a PRU élén. Az utóbbi héten a Szociáldemokrata Párt (PSD) több, Pontával szoros kapcsolatban lévő politikusa is átiratkozott a magyarellenességéről elhíresült független képviselő, Bogdan Diaconu pártjába, amely immár annyi törvényhozót tudhat soraiban, hogy saját frakciót akar alakítani a most kezdődött őszi parlamenti ülésszakban.

Ponta Diaconuról elmondta: a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert politikus neki köszönheti az ismertségét, és szívesen segíti ötletekkel.

„Diaconut én hoztam annak idején a PSD-be, és én kértem meg, hogy távozzon a pártból, amikor túltolta a magyar ügyet. Bogdan azóta nagyon sokat tanult” – idézte a Maszol.ro a volt kormányfőt. Ponta hozzátette, hogy szerinte Romániának és a PSD-nek is szüksége van egy nacionalista pártra. „Modern, szélsőségektől mentes nacionalista pártra gondolok. Nem vagyunk Le Penék helyzetében, mert nincsenek nálunk migránsok” – magyarázta a francia Nemzeti Front vezetőjére, Marine Le Penre utalva.

Ponta a B1 hírtelevíziónak adott interjújában azt állította: szeretne a PSD-ben maradni, ha van ott számára hely. A labdarúgásból vett hasonlattal élve megjegyezte: ha az új edzőnek nincs rá szüksége, „talán kölcsönadja egy másik csapatnak”. Ponta azonban hozzátette: nem beszélt a PRU-ról Liviu Dragneával, a PSD mostani elnökével. Azt is leszögezte, nem akar visszatérni a PSD vezetőségébe, amíg le nem zárul bírósági ügye – elemelte ki a volt PSD-elnök ex-kormányfő nyilatkozatából az Agerpres hírügynökség.

Ponta tavaly nyáron mondott le a PSD éléről miután, bűnvádi eljárást indított ellene a korrupcióellenes ügyészség. A tavaly szeptemberi vádemelés után két hónappal kormányfői tisztségéről is lemondott.

Az Avantgard közvélemény-kutató intézet július végi felmérése szerint ő az ország legnépszerűbb politikusa, akiben a megkérdezettek 42 százaléka bízik. Klaus Iohannis államfő bizalmi indexe – akivel szemben 2014-ben Ponta alulmaradt az elnökválasztáson – 35 százalékra esett vissza.

Share this post

PinIt
scroll to top