Szavazásra buzdítanak az erdélyi magyar egyházak vezetői

A vasárnap tartandó romániai elnökválasztáson való részvételre buzdítanak a romániai magyar sajtóhoz eljuttatott nyílt leveleikben az erdélyi történelmi magyar egyházak vezetői.

szavazasA Krónika című napilap pénteken közölt összefoglalója szerint Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke nyílt levelében arra hívja fel a figyelmet, hogy a szavazati jog drágán megszerzett kiváltság, ezért a választásokon való részvételt kötelezőnek kell tekinteni.

Mozgósító szándékú nyílt levelében Adorjáni Dezső Zoltán, a romániai evangélikus-lutheránus egyház püspöke „a közömbösség állapotából való felemelkedést” hangsúlyozza. „Nem mindegy, hogy hogyan tudunk egymás szemébe nézni. Emberi és társadalmi kötelességünk élni szavazati jogunkkal” – fogalmazott az egyházi méltóság. Adorjáni Dezső Zoltán arra kéri a felelősen gondolkodó közösségi tagokat, hogy vegyenek részt az államfőválasztáson, és az erdélyi magyar nemzet érdekeit, törekvéseit felvállaló magyar érdekképviseletre voksoljanak.

Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke arra mutatott rá üzenetében, a magyarság sokadjára szalasztotta el annak a lehetőségét, hogy egyesített erővel, „egyetlen tömbben” lépjen fel az érdekérvényesítés céljából, és közös államfőjelöltet állítson a közelgő megmérettetésen.

Az államfőválasztáson való részvételre buzdít körlevelében Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek is, emlékeztetve, hogy erre már a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia is közös felhívásban kérte híveit.

A romániai államfőválasztás vasárnapi első fordulójában először versenyez két magyar jelölt a magyarság szavazataiért. Kelemen Hunort a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), Szilágyi Zsoltot az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) indította el a választási versenyben.

Share this post

PinIt
scroll to top