Viszlát, autópálya!

autopalyatervMarosvásárhely búcsút inthet az őt Jászsvásárral összekötő autópályától. Habár a leköszönő honatyák ígéreteket tettek, és útnak indították a projektet, a jelenlegi USL-s képviselők nem értenek egyet a Marosvásárhely-Jászvásár autósztráda megépítésével.

Az Országos Útügyi Vállalat honlapján közzétett adatok szerint, a tervezett autópálya 310 kilométer hosszú lett volna, amelyet 3 szakaszra osztottak volna fel.

Az első szakasz – Marosvásárhely-Gyergyóditró – 91,6 kilométer, a második szakasz – Gyergyóditró-Németvásár (Târgu-Neamţ) – 118,1 kilométer, és a harmadik szakasz – Németvásár-Ungheni – 100,6 kilométer hosszúra épült volna meg.

Alexandru Nazare, volt közlekedési miniszter akkoriban úgy nyilatkozott, az autópályaépítést az Európai Unió finanszírozza, és a projekt a szárazföldi útvonal mellett vasúti hálózat létrehozását is magába foglalja.

Eltelt azonban az idő, és míg a PNL-kormányzás alatt a terv a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének fázisáig jutott, addig ma, az USL-kormányzás idejében, leállt a folyamat, és az elkövetkező négy évben szinte biztos, hogy nem indul újra.

A számítások elvégzését követően, a szakemberek arra a következtetésre jutottak, a Temesvár-Gyulafehérvár-Torda irányból érkező autópálya megvalósításához óriási beruházás szükséges, legalább 9 milliárd euró, amelyet egyetlen honatya sem támogat.

Fotó: adevarul.ro

Share this post

PinIt
scroll to top