Ajándékvásárlás – hát én immár mit válasszak? Mit ajándékozzunk Karácsonyra gyerekünknek?

Karácsony közeledtével nagy hangsúly kerül az ajándékozásra. A keresztény országokban a Karácsony megemlékezés Jézus születéséről, őt is ajándékokkal köszöntötték: arannyal, tömjénnel és mirhával, innen maradt ránk az ajándékozás. A megfelelő ajándék kiválasztása, kitalálása bonyolult feladat. Jézus ajándékainak is mélyebb értelme volt, az arany a királyi voltát, a tömjén az emberek imádatát iránta és a mirha a halálát jelképezi.

Nagyon röviden az ajándékozás pszichológiájáról: a kutatók azt találták, hogy az ajándékozás egy összetett és fontos része az emberi kölcsönhatásnak, amely segít meghatározni és megerősíteni a családi és baráti kötelékeket. A pszichológusok úgy tartják, hogy sokszor az ajándékozó az aki legjobban élvezi a pszichológiai előnyeit az ajándékozásnak.

Az ajándékozás megerősíti érzelmeinket azok iránt akiknek az ajándékot szánjuk, ugyanakkor gondoskodónak és hatékonynak érezzük magunk tőle.

Mit mesél rólunk az ajándékunk?

Az ajándékok nagyon különböznek egymástól ”mondanivalójuk” alapján, amely szólhat például:

1. egy személyes történetről (nosztalgikus ajándékok),
2. áldozatról (amelyek időt és erőfeszítést igényelnek),
3. meglepetésről (amely szólhat az ajándékozás körülményeiről, az ajándékról, stb.),
4. felvidításról (ezek az együttérzésről szólnak) vagy a
5. tökéletes ajándékról (ehhez kell ismerjék egymás óhajait, értékeit, humorát).

Ajándékainknak lehetnek negatív értelmei is, ha nem megfelelő helyen és időben vannak átadva, ha kioktató vagy gúnyoló jellegük van.

De mi a helyzet a gyermekek ajándékozásával? Milyen ajándékot szánjunk gyermekeinknek?

Mikor ajándékot vásárolunk egy gyereknek, jó lenne, ha letisztáznánk magunkban egy pár kérdést. Megfelelő-e a gyermek korának az a bizonyos játék, vagy inkább nekem kell, mint gyermekkorom hiányzó darabja.

Mire fogja ösztönözni a gyereket, még több agresszivitásra, elszigetelődésre vagy esetleg empátiára?
Milyen haszna lesz a gyermek érzelmi fejlődésében?

A gyermekek egyik kedvenc időtöltése a tablettezés, telefonozás és mindenféle számítógépes játékok. Önfeledten merülnek bele akár órák hosszat. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy minél több időt tölt így a gyerek, annál hajlamosabb az agresszivitásra, depresszióra, magányra ugyanakkor mindennapi feladatait hanyagolja, eltorzul az időérzéke, stb..

A serdülőkori fiatalok 1-12%-a, egy 2010-es tanulmány szerint, internet függőségben szenved, ez magába foglalja a szociális csatornákat (Facebook, Twitter, Instagram, stb.) de ugyanakkor az online játékokat, pornót és még sok mást. Ez az adat országonként változik, és növekvőben van. A gyereket ismerve törekedjünk olyan játékot vásárolni, amely nem a negatív tulajdonságait élezi ki, pl. egy agresszióra hajlamos gyereknek ne ajándékozzunk játék fegyvereket, lövöldözős videó játékokat, egy magányos gyerek ne kapjon tablettet, laptopot, amellyel még jobban elszigeteli magát és kizárja a külvilágot. Gondoljunk inkább társasjátékokra és képességfejlesztő játékokra.

Mindezeket számításba véve az ajándékozás felelősségteljes feladat, amely legalább két embernek örömöt kellene okozzon és érzelmileg összekapcsoljon. Ne felejtsük el, hogy a Karácsony a családi meghitt pillanatok ünnepe is, élvezzük és használjuk ki az együttlétet. Áldott Karácsonyt mindenkinek!

Gálicz-Nagy Andrea – gyermekpszichiáter szakorvos
nagyandrea86@yahoo.com

Share this post

PinIt
scroll to top