A bőrbetegség, amiről alig hallottunk, pedig sok embert érint!

A rozacea az arcbőrt érintő probléma, amely megnyilvánulhat gyakran jelentkező foltos kipirulásokban, állandó bőrpírban, illetve járhat pattanásszerű bőrelváltozások, maradandó értágulatok, vagy akár ún. karfiolorr kialakulásával is. A bőrtünetek égő érzéssel társulhatnak. Ha Ön világos, érzékeny bőrű, arcbőre könnyen kipiruló, például idegesség, izgalom, napsütés, fizikai erőkifejtés miatt, csípős ételek vagy akár nagyon kis mennyiségű alkoholfogyasztás hatására, akkor könnyen előfordulhat, hogy Ön hajlamos erre a bőrproblémára.

Mi áll a rozacea hátterében? Vannak-e olyan tényezők, amelyek előidézhetik a rozaceát?

Az okok nem teljesen tisztázottak, de a kialakulásban közrejátszik a genetikai hajlam, illetve különféle külső és belső kiváltó tényezők (triggerek), amelyek beindítják és fenntartják a rozaceát. A leggyakoribb kiváltó tényezők a napsütés, az érzelmi stressz (idegesség, izgalom, düh, stb.), a nagy meleg, a szeles időjárás, a fizikai erőkifejtés, a forró fürdők/zuhanyok, a nagyon hideg időjárás, a csípős ételek fogyasztása, az (akár kis mennyiségű) alkoholfogyasztás. A pirosságot kiváltó tényezők ugyanakkor egyénenként változhatnak.

Mit kell tudni a kezeléssel kapcsolatban?

A rozacea egyelőre nem gyógyítható, azaz a tünetek nem szüntethetők meg végérvényesen, viszont bőrgyógyászati kezeléssel és helyes bőrápolással a tünetek kordában tarthatók, kivédhetők, megelőzhetők. Ehhez elengedhetetlen a triggerek következetes kerülése is. A betegnek tudatában kell lennie, hogy rozaceája karbantartásához türelemre és következetességre van szüksége.

Miért ne hanyagolja rozaceáját? Miért fontos a kezelés és a megfelelő bőrápolás?

A rozacea nem egyszerűen pirospozsgás vagy érzékeny arcbőr. Legalábbis nem hosszútávon. Megfelelő bőrápolás és életmódbeli alkalmazkodás nélkül ugyanis a pirosság egyre gyakrabban jelentkezik, majd állandósul. A rozacea tehát szakaszos lefolyású; idővel kitágult hajszálerek, dudorok, pattanások is megjelennek a bőrpír mellett, illetve ún. karfiolorr – dudoros, megnagyobbodott orr – is kialakulhat, ez utóbbi elsősorban férfiaknál. A rozacea feltűnő és ennélfogva gyakran zavarja az érintetteket, rontja az életminőséget.

Ezt már olvastad? Miért rosszabbodnak a pikkelysömör tünetei ősszel és télen? Ezekre érdemes odafigyelni!

Okozhat-e gondot a tél a rozaceával küzdők számára?

A tél számos kellemetlen meglepetést tartogathat a rozaceás, kipirosodásra hajlamos arcbőrűek számára, ebben az évszakban még nagyobb kihívást jelenthet kontroll alatt tartani a rozaceát. Télen a hajlamosító tényezők közül kiemelkedik a száraz levegő, úgy a kültéri, hideg, mint a beltéri, fűtött száraz levegő, amely fokozza az arcbőr érzékenységét és irritabilitását. Szerencsére azonban a helyes és gyengéd bőrápolás, a megfelelő bőrgyógyászati terápia következetes betartása, és az adott személyre jellemző hajlamosító tényezők tudatos kerülése segíthet, hogy a rozaceával küzdők télen is jól érezzék magukat a bőrükben. Íme néhány tanács, hogyan nyújthatja a legjobbat kipirosodásra hajlamos, különösen érzékeny arcbőre számára a hideg évszakban:

  • Arcát védheti a hideg, szeles téli időjárással szemben puha, hosszú sállal, ami szükség esetén könnyen az arc elé húzható; de a durva, szúrós anyagból, pl. a gyapjúból készült sál kerülendő! Télisportok alkalmával is figyeljen az arc védelmére, fedje el az arcát, így védve azt a széllel, hideggel, UV-sugárzással szemben!
  • Ne fűtse túl a lakást; a levegő szárazságát párologtatással csökkentheti.
  • Forró fürdők, zuhanyok kerülése bőrszárító hatásuk miatt.
  • Kerülje a szaunázást!
  • Télen is kerülje a bőrirritáló hatású kozmetikumokat, pl. az alkoholos termékeket, tonikokat, szappanokat. Fektessen hangsúlyt a hidratáló krémek használatára! Télen is ajánlott a minimum SPF15 fényvédő faktoros termékek használata, mivel a napsütés bármikor, akár télen is kiválthatja a rozacea fellángolását az arra érzékenyekben. Érdemes bőrgyógyásza tanácsát kérnie az Ön számára legmegfelelőbb termékek (lemosó, hidratáló krém, fényvédő termék, stb.) kiválasztásával kapcsolatban.
  • Használja télen is a bőrgyógyásza által felírt gyógyszeres készítményeket!
  • Kerülje a stresszt, pihenjen, aludjon eleget, kerülje azokat a sportokat, amelyek közben arca erőteljesen kipirosodik, étkezzen kiegyensúlyozottan. Viszont a forró ételek, italok fogyasztását kerülje el! Legyen óvatos az alkoholfogyasztással, és a csípős ételek fogyasztásával is.
  • Vezessen naplót azokról a tényezőkről, amelyekre kipirosodást tapasztal! Kerülje tudatosan azokat a hajlamosító tényezőket, amelyekre bőre reagál!

Néhány szó a szemek rozaceájáról

Fontos tudni, hogy a rozacea a szemeket is érintheti, okozhatja a szemek kivörösödését, száraz szem érzését, idegentest érzést a szemben (mintha homok kerülne a szembe), kötőhártyagyulladást, szaruhártya gyulladását, súlyos esetben akár kifekélyesedését és hegesedését is, így veszélyeztetve a látást is. Ha rozaceás az arcbőre, és ezen felül szemtüneteket is tapasztal magán, panaszaival mindenképp forduljon szemészhez!

dr. Gáspár Réka
Bőrgyógyász szakorvos – dr. Gáspár Réka Bőrgyógyászati Magánrendelő
Időpontkérés: 0743 691 359
www.facebook.com/dermagaspar

Share this post

PinIt
scroll to top